• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 5/2014

  INTERVIEW Richard Wilkinson – Lodewijk XIV

  Lodewijk wilde Nederland een lesje leren

  Door: Mirjam Janssen

  De meeste Franse koningen zijn allang vergeten, maar de ster van Lodewijk XIV (1638-1715) straalt nog steeds. ‘Hij had een geweldig gevoel voor zelfpromotie,’ zegt de Britse historicus Richard Wilkinson, die een onlangs vertaalde biografie over de Zonnekoning schreef. ‘Het schitterende paleis van Versailles dat hij liet bouwen, maakte hem beroemd. Bovendien regeerde hij heel lang – van 1661 tot 1715 –, zodat hij zijn stempel op Frankrijk kon drukken. En hij wordt nog steeds bewonderd, omdat veel historici, vooral de Franse, zich door hem hebben laten inpakken.’


  Wilkinson is juist kritisch over Lodewijk. Hij beschrijft uitvoerig de schade die de koning aanrichtte door voortdurend strijd te voeren. Tijdens zijn regeerperiode was Frankrijk 32 jaar in oorlog. Dat betekende dat het Franse volk steeds verder werd uitgeknepen. ‘Het was zijn taak om het leven van de Fransen beter te maken, maar in plaats daarvan moesten de mensen voor hem vechten en belasting betalen.’
   

  Oorlogszuchtige Zonnekoning

  Maar ook andere volkeren leden onder zijn oorlogszuchtige houding, bijvoorbeeld de Nederlanders. ‘Het was een grote fout van Lodewijk om in 1672 de Republiek aan te vallen. De twee landen leefden al een halve eeuw in vrede met elkaar en de Nederlanders hadden er alles aan gedaan om een oorlog te voorkomen. Maar Lodewijk wilde het protestantse Nederland een lesje leren. Bovendien genoot hij van de oorlog op zich.’ Wilkinson beschrijft uitvoerig hoe Lodewijk zelf de strijd tegen de Nederlanders aanvoerde en op het slagveld helemaal in zijn element was. Hij kreeg stevig weerwerk van Willem III, de latere koning van Engeland en stadhouder van Nederland.
   

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen