• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Historisch Nieuwsblad 7/2007

  In de media

  Door: Shirley Haasnoot

  In de rubriek Voorkant van de Volkskrant stond donderdag 27 juli opmerkelijk nieuws. Even buiten Narva, een grensplaats in Estland, zou dat komende weekend een monument worden onthuld voor de Nederlandse vrijwilligers, die bij de SS meevochten tegen de Russen. Het nieuws was onderdeel van een uitgebreid achtergrondartikel van Gerard Groeneveld. De vaste Volkskrant-medewerker toonde duidelijk sympathie voor de nabestaanden van de SS’ers, die in het artikel spreken over een ‘eenvoudig eerbewijs tegenover de slachtoffers.’

  Nederland werd eind juli geteisterd door een hittegolf en in het buitenland vocht Israël met Hezbollah. Toch is het merkwaardig dat geen krant of weekblad het nieuws oppikte. ‘Het lijkt doodgezwegen,’ zegt David Barnouw, woordvoerder van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie. Het leek alsof de media zich geen raad wisten met de rehabilitatie van deze foute Nederlanders. De trend om de Tweede Wereldoorlog te zien als een periode met louter slachtoffers, maakte het wellicht moeilijk om met een moreel oordeel aan te komen. Maar waardering voor een monumentje voor die arme SS’ers was voor veel journalisten waarschijnlijk ook geen optie.

  De kranten weten zelf ook niet waarom dit nieuws bleef liggen. Mark Duursma, redacteur binnenland: ‘We hebben het gemist.’ Ook de Telegraaf heeft het nieuws over het hoofd gezien. ‘Toeval’, zegt chef buitenlandredactie Bertjan ter Braak van de Telegraaf. Het antwoord komt van de Volkskrant zelf. Arie Elshout, adjunct-hoofdredacteur: ‘Het nieuws is niet overgenomen door het ANP.’

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen