Home De arbeider eist zijn rechten op

De arbeider eist zijn rechten op

  • Gepubliceerd op: 9 mei 2011
  • Laatste update 08 okt 2024
  • Auteur:
    Annemarie Lavèn
  • 3 minuten leestijd
ZEELIEDEn TIJDENS STAKInGEn DE ZEELIEDEN StAKING VAN 1911 VERZAMELEN StAKERS ZICH BIJ EEN VERGADERZAAL Amsterdam, 1911. Foto Spaarnestad Photo

In 1911 legden Amsterdamse en Rotterdamse bootwerkers en matrozen massaal het werk neer tijdens de Zeeliedenstaking. De staking was er een van vele. Vanaf het eind van de negentiende eeuw zetten arbeiders steeds vaker stakingen in om loonsverhoging of verbetering van arbeidsomstandigheden te eisen.

In de tweede helft van de negentiende eeuw moderniseert Nederland in hoog tempo. Schoorstenen, fabrieken, wegen en kanalen domineren het landschap. Polders worden drooggemalen, woest land wordt ontgonnen.

Meer beeldessays lezen? Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang historische artikelen, nieuws, boekrecensies en aanbiedingen wekelijks gratis in uw inbox.

De industrialisatie levert gouden tijden op voor de moderne ondernemers, maar de keerzijde tekent zich af in de bodemloze onderlaag van de arbeidende klasse. Vooral in de steden leeft een deel van de arbeiders in bittere armoede. Vanuit de burgerij groeit de angst voor deze ontevreden volksmassa, die steeds mondiger wordt en rechten opeist – niet altijd geweldloos.

Werkwilligen gaan ondanks de mijnstaking aan het werk, onder begeleiding van een marechaussee te paard.
Werkwilligen gaan ondanks de mijnstaking aan het werk, onder begeleiding van een marechaussee te paard. Mijn in Zuid-Limburg, 1917. Bron: Spaarnestad Photo.
Een moeder is in haar krotwoning in de Amsterdamse Jodenbuurt de wanhoop nabij. Amsterdam, 1917.
Een moeder is in haar krotwoning in de Amsterdamse Jodenbuurt de wanhoop nabij. Amsterdam, 1917. Foto: Spaarnestad Photo.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.

Eerst waren het alleen veenontginners en grondwerkers die met regelmaat het werk neerlegden, maar het verschijnsel vat ook post onder de stedelijke arbeiders. Eind negentiende eeuw en in het eerste decennium van de twintigste eeuw wordt het pressiemiddel – met wisselend succes – in vrijwel elke beroepsgroep toegepast: van kleermakers tot mijnwerkers, van postbodes tot toneelspelers.

Arbeiders sorteren vuil in de sorteerdoos van de gemeentereiniging Amsterdam, 1917.
Arbeiders sorteren vuil in de sorteerdoos van de gemeentereiniging Amsterdam, 1917. Bron: Spaarnestad Photo.

De eerste reactie van de overheid op de opstandige arbeiders is gewelddadige repressie, maar geleidelijk ontstaat het inzicht bij zowel staat als werkgevers dat een voorzichtige consensus de angel uit de sociale onrusten haalt. Internationaal klinkt de lokroep van de revolutie, maar de Nederlandse stakers hebben niet een totale kentering van de Nederlandse samenleving als doel.

Fabrieksarbeid door jongens en jongemannen in de glasblazerij van Pope’s metaal-draad-lampenfabriek. Venlo, 1909. Foto: Spaarnestad Photo.
Vrouwen halen zelf zakken kolen als transportarbeiders staken. Amsterdam, 1919.
Vrouwen halen zelf zakken kolen als transportarbeiders staken. Amsterdam, 1919. Bron: Spaarnestad Photo.

Het gros van de arbeiders wil geen revolutie, maar verbetering van loon en werkomstandigheden. Ook de rond de eeuwwisseling ontstane vakbeweging – verenigingen die voor de belangen van arbeiders opkomen – ontdoet zich van radicale elementen en groeit uit tot een serieuze gesprekspartner voor werkgevers.

Stakende zeelieden proberen werkwilligen over te halen toch te staken en bespreken op de kade de arbeidersvoorwaarden. Rotterdam, 1911.
Stakende zeelieden proberen werkwilligen over te halen toch te staken en bespreken op de kade de arbeidersvoorwaarden. Rotterdam, 1911. Bron: Spaarnestad Photo.

Maar de vakbonden vervreemden steeds meer van de arbeiders, waardoor buiten de bonden om wilde stakingen worden georganiseerd. Wanneer dan de Eerste Wereldoorlog uitbreekt, lijkt de vlam even in de pan te slaan. Er heerst schaarste en honger, wat zich uit in felle stakingen, voedselrellen en oproer.

Firmanten van een aannemersfirma moeten zelf de schuit met stenen lossen, omdat hun personeel in stakin is. De politie houdt een oogje in het zeil. Amsterdam, 1910.
Firmanten van een aannemersfirma moeten zelf de schuit met stenen lossen, omdat hun personeel in staking is. De politie houdt een oogje in het zeil. Amsterdam, 1910. Bron: Spaarnestad Photo.

Werkgevers en overheid zien zich gedwongen concessies te doen. Niet lang daarna wordt het algemeen kiesrecht voor mannen ingevoerd, krijgen arbeiders loonsverhoging en treden sociale wetten als de Ouderdomswet, de Arbeidswet en de Invaliditeitswet in werking. Ook al verliezen de vakbonden al snel weer terrein, de arbeiders hebben een vuist gemaakt.

Een wagen van de ANDB (Algemene Nederlandse Diamantbewerkersbond) op de viering van de Dag van de Arbeid door socialisten in Amsterdam, 1912.
Een wagen van de ANDB (Algemene Nederlandse Diamantbewerkersbond) op de viering van de Dag van de Arbeid door socialisten in Amsterdam, 1912. Bron: Spaarnestad Photo.

Nieuwste berichten

New Yorkse politie neemt vingerafdruk van Duitser in 1917 als deel van de Alien Enemies Act
New Yorkse politie neemt vingerafdruk van Duitser in 1917 als deel van de Alien Enemies Act
Interview

Waarom Trump zich beroept op een 200 jaar oude wet om Venezolanen uit te zetten

De Verenigde Staten zetten honderden immigranten op het vliegtuig naar El Salvador, waar zij zonder proces in een gruwelijke gevangenis worden geïnterneerd. Trump gebruikt daarvoor de omstreden Alien Enemies Act, een wet uit 1798. Die was oorspronkelijk bedoeld om vijandelijke buitenlanders uit te zetten in tijden van oorlog, maar werd in de Eerste Wereldoorlog al...

Lees meer
De Nationale Dodenherdenking in 2014
De Nationale Dodenherdenking in 2014
Recensie

Herdenking van de Tweede Wereldoorlog is al tachtig jaar gevoelig

In 2001 opende Chris van der Heijden zijn ophefmakende boek Grijs verleden. Nederland en de Tweede Wereldoorlog met de even briljante als provocatieve zinnen: ‘Eerst was er de oorlog, daarna het verhaal van die oorlog. De oorlog was erg, maar het verhaal maakte de oorlog nog erger’. Deze zinnen schoten me te binnen, al lezend...

Lees meer
Prins Bernhard krijgt uitleg over de bewapening van de Northrop NF-5 op vliegbasis Gilze-Rijen
Prins Bernhard krijgt uitleg over de bewapening van de Northrop NF-5 op vliegbasis Gilze-Rijen
Onderzoek

Onderzoekscommissie wilde bewust niet weten hoe corrupt prins Bernhard daadwerkelijk was

De commissie die moest uitzoeken of prins Bernhard smeergeld aannam van Amerikaanse vliegtuigbouwbouwers, heeft haar werk niet goed gedaan. Dat concludeert historicus Philip Dröge in Historisch Nieuwsblad. Dröge baseert zich op het onlangs geopenbaarde archief van de toenmalige secretaris, Ad Geelhoed. De commissie had sterke aanwijzingen dat de prins nog corrupter was dan gedacht, maar...

Lees meer
Pius IX latere leeftijd
Pius IX latere leeftijd
Interview

Zieke paus Franciscus herinnert aan een paus die de macht verloor, maar zielen won

De wankele gezondheid van paus Franciscus is al wekenlang wereldnieuws. Waarom? Historicus Jeroen Koch vertelt hoe Franciscus’ verre voorganger paus Pius IX er in de negentiende eeuw in slaagde om van het Vaticaan een symbolisch en mythisch instituut te maken, in een tijd waarin de paus juist zijn wereldlijke macht verloor. Jeroen Koch, die samen...

Lees meer