Home Groningse gasbel zette Nederland op zijn kop

Groningse gasbel zette Nederland op zijn kop

  • Gepubliceerd op: 23 januari 2014
  • Laatste update 10 dec 2024
  • Auteur:
    Annemarie Lavèn
  • 3 minuten leestijd
enkele jaren tIjd wordt In heel nederland een aardgasnetwerk aangelegd. BuItenlandse experts helpen de enorme klus te klaren 15 juli 1964. Foto HH/ Spaarnestad Photo

Groningen trilt op zijn grondvesten. Aardschokken, het gevolg van gaswinning, leiden tot scheuren in muren en plafonds. Bezorgde bewoners voeren actie en zetten Den Haag onder druk de gaswinning te staken. Maar de gasbaten zijn van groot belang voor de overheidsfinanciën. De miljardengeschiedenis begon in 1959, met de ontdekking van ‘Slochteren’.

Het was een operatie van reusachtige proporties: de aanleg van nieuwe gasleidingen in het hele land en de aansluiting van de leidingen op het beperkte, oude gasnet. Tussen 1964 en 1968 werden honderden kilometers lange gleuven gegraven, en verdwenen duizenden kilometers buizen in de grond. Timing was van het allergrootste belang, want huishoudens mochten geen dag zonder energie komen te zitten. Amerikaanse experts werden aangesteld om de megaklus in goede banen te leiden.

CommIssarIs der konIngIn In gronIngen C.l.m. FoCk en oud-mInIster j.w. de pous aan de knoppen van een nIeuwe Boortoren, Bestemd voor de wInnIng van aardgasveld ‘sloChteren 3’
Commissaris der koningin In Groningen C.j.m. Fock en oud-minister j.w. de Pous aan de knoppen van een nieuwe Boortoren, Bestemd voor de winning van aardgasveld ‘Slochteren’, 25 juli 1963. Foto: Spaarnestad.
met de snelle
opkomst van aardgas verdween
de kolenBoer deFInItIeF uIt het
straatBeeld 1959. Foto HH/Spaarnestad
Photo
Met de snelle opkomst van aardgas verdween de kolenboer definitief uit het straatbeeld 1959. Foto HH/Spaarnestad Photo.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Terwijl de leidingen werden aangelegd, moest ook de apparatuur worden aangepast. Het nieuwe gas, uit de pas ontdekte ondergrondse ‘bel’ in Groningen, had namelijk een hogere energie-inhoud dan het fabrieksmatig geproduceerde gas dat eerder werd gebruikt. Dat betekende dat moest worden gesleuteld aan miljoenen ovens, fornuizen en haarden.

douwIentje BIedt
konIngIn julIana een Bloemetje
aan tIjdens een rondleIdIng over
het terreIn van de nam Sappemeer
22 juni 1965. Foto ANP/Jacques Klok
Douwientje biedt koningin JulIana een Bloemetje aan tijdens een rondleiding over het terrein van de nam Sappemeer 22 juni 1965. Foto ANP/Jacques Klok.

Enquêteurs gingen langs de deuren om te inventariseren wat de bewoners in huis hadden en om hen te verleiden hun oude apparatuur tegen een hoge premie in te ruilen voor een nieuw, veilig exemplaar. In enkele jaren werden 1,7 miljoen gastoestellen vervangen door nieuwe en meer dan een miljoen apparaten omgebouwd. Nederland was klaar voor het Groninger goud.

twee vrouwen In marker klederdraCht verlustIgen zICh aan het nIeuwste model FornuIs
Twee vrouwen in marker klederdracht verlustigen zich aan het nieuwste model fornuis, 12 maart 1965. Foto ANP.
meer dan
een mIljoen
huIshoudelIjke
apparaten
moesten
gesChIkt
worden gemaakt
voor
aardgas
Medewerkers
van Gemeentelijk
Energiebedrijf
Hilversum
aan het werk,
1965. Foto IISG
Meer dan een miljoen huishoudelijke apparaten moesten geschikt worden gemaakt voor aardgas. Medewerkers van Gemeentelijk Energiebedrijf Hilversum aan het werk, 1965. Foto IISG.

Toen op 22 juli 1959 bij een proefboring in het Groningse Slochteren een gasveld werd aangeboord, kon niemand vermoeden dat deze vondst binnen een decennium het hele land op zijn kop zou zetten. Eerst werd gesproken van 60 miljard kubieke meter. In het najaar van 1963 was de verwachting opgeschroefd tot 1100 miljard kuub. Inmiddels is berekend dat de gaslaag, opgeslagen in ondergronds gesteente, 2800 miljard kubieke meter bevat.

BInnen tIen jaar hadden gashaarden de hele markt veroverd, ten koste van kolen- en olIehaarden Affiche van Koninklijke Haardenfabriek E.M. Jaarsma uit Hilversum uit 1964. Afbeelding IISG
Binnen tien jaar hadden gashaarden de hele markt veroverd, ten koste van kolen- en oliehaarden Affiche van Koninklijke Haardenfabriek E.M. Jaarsma uit Hilversum uit 1964. Afbeelding IISG.
terwIjl In de jaarBeurs In utreCht de verenIgIng van exploItanten van gasBedrIjven In nederland vergadert over de prIjsstIjgIngen van het aardgas, protesteren BuIten de dagelIjkse geBruIkers
Terwijl In de jaarbeurs In Utrecht de vereniging van exploitanten van gasbedrijven. In Nederland vergadert over de prijsstijgingen van het aardgas, protesteren Buiten de dagelijkse gebruikers. Foto Spaarnestad Photo.

Voor de Nederlandse overheid betekende de enorme gasvondst een financiële wind in de rug die decennia lang zou aanhouden. De staat kreeg een belang van 10 procent in de Nederlandse Gasunie, een nieuw bedrijf dat was speciaal opgericht voor het transport en de verkoop van gas in Nederland. De baten voor de overheid liepen zelfs op tot 70 procent van de opbrengsten van het gas, dankzij de vennootschapsbelastingen die de exploitanten betaalden. Zodoende verdiende Nederland honderden miljarden aan het aardgas uit Groningen.

een monumentale
sChoorsteen
wordt gesloopt
vanwege BevIngssChade,
veroorzaakt
door de nam
Appingedam, 23 september
2013. Foto
HH/Siese Veenstra
Een monumentale schoorsteen wordt gesloopt vanwege bevingsschade, veroorzaakt door de NAM. Appingedam, 23 september 2013. Foto
HH/Siese Veenstra.

Openingsbeeld: In enkele jaren tijd wordt In heel Nederland een aardgasnetwerk aangelegd. Buitenlandse experts helpen de enorme klus te klaren 15 juli 1964. Foto HH/Spaarnestad Photo.