• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 9/2011

  Hoe Taiwan Chinees werd

  Door: Ivo van de Wijdeven

  Vanaf 1624 maakte de Verenigde Oost-Indische Compagnie korte tijd de dienst uit op het eiland Formosa, het huidige Taiwan. Het werd een lucratieve handelspost, die echter in 1662 alweer werd veroverd door de Chinese veldheer Koxinga. De Nederlanders hadden het verlies van een van de meest winstgevende koloniën vooral aan zichzelf te danken.

  In april 1661 gebeurden er duistere dingen bij het Nederlandse Fort Zeelandia op het eiland Formosa. ’s Nachts klonken er spookachtige stemmen, Chinees en Nederlands. Dappere soldaten die op onderzoek uit durfden te gaan, konden echter niemand vinden. In de dagregisters van het fort werden verder nog de geboorte van twee ‘luypaerden’, gebaard door een hond, en de verschijning van een zeemeermin genoteerd.

  Veldheer Koxinga

  Het waren vreemde voortekenen voor wat er gebeurde op 30 april. Op die dag verscheen de vermaarde Chinese veldheer Koxinga met een vloot van honderden jonken voor de kust. Vanuit Fort Zeelandia moesten de Nederlanders machteloos toezien hoe de Chinese bevolking van Formosa enthousiast het leger van Koxinga aan land hielp.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen