• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 8/2000

  ‘Hier spreekt Moskou’

  Sovjetpropaganda voor Nederlandse luisteraars

  Door: Karel Onwijn

  ‘Met de radio kunnen wij de leugens en laster weerleggen die voor ons zijn opgetrokken', zei Vladimir Lenin kort na de communistische omwenteling in 1917. Meer dan zestig jaar lang heeft Radio Moskou Nederlandstalige programma's verzorgd gericht op Nederland en Vlaanderen. Een gesprek met medewerkers over propaganda en censuur. 

  ‘Loe de Jong zei: "De Sovjet-Unie moet nog heel veel doen om als gelijkwaardige partner door het Westen te worden behandeld." Volgens mijn baas had hij moeten zeggen: "Samenwerking met de Sovjet-Unie juich ik toe". Dus mocht het interview niet worden uitgezonden', vertelt Radio Moskou-medewerker Sergej Plotnikov*. ‘Het waren de jaren zeventig, de stemming in de Sovjet-Unie was verdraagzamer geworden. Ik dacht dat het wel kon, zo'n interview met De Jong over de Slotakte van Helsinki. Dus niet.'

  Redacteur Plotnikov besloot voortaan geen eigen bijdragen meer te leveren aan Radio Moskou, hij zou alleen nog maar berichten naar het Nederlands vertalen.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen