• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 1/2015

  Het old boys network van de Wisselbank

  Door: Mirjam Janssen

  Ooit was de Amsterdamse Wisselbank een baken van stabiliteit dat internationale handel mogelijk maakte. Maar toen begonnen de commissarissen onderhands onverantwoorde leningen te verstrekken en het ene gat te vullen met het andere. Toen de bank aan de rand van de afgrond stond, moesten tegenstribbelende burgers bijspringen.

  Eduard ’t Hoen was nog maar kort president-commissaris van de Amsterdamse Wisselbank toen hij werd geconfronteerd met een schandaal. In 1791 dreigde de bank ten onder te gaan doordat ze onder druk van de stad grote kredieten had verschaft, vooral aan de VOC. Er was sprake van verregaand ‘misbruik van vertrouwen’, vond ’t Hoen. Eigenlijk mocht de bank namelijk helemaal geen kredieten verstrekken. Laat staan dat ze miljoenen mocht uitlenen, zoals was gebeurd. ’t Hoen verzette zich fel tegen deze praktijk en eiste dat er een einde aan kwam. Ook verordonneerde hij dat alle stukken die hij over de kwestie schreef, werden opgeborgen in een ‘cooperen casje’. Zo zou voor het nageslacht duidelijk zijn dat hij weerstand had geboden.

  De burgemeesters – Amsterdam had er vier in die tijd – zullen zich ongemakkelijk hebben gevoeld bij het doortastende optreden van ’t Hoen. Ze waren meegaander gedrag gewend van zijn voorgangers. En ook nu kropen een paar van ’t Hoens medebestuurders snel weer in hun schulp nadat de burgemeesters wat vage toezeggingen hadden gedaan. Het was precies die al te soepele houding die het ooit respectabele instituut in verval had gebracht. Daardoor hing het voortbestaan van de bank aan een zijden draadje.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen