• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 3/2002

  Het Niod-rapport over Srebrenica bevestigt wat we al zes jaar weten

  Gebrek aan degelijkheid, zorgvuldigheid en precisie

  Door: Bastiaan Bommeljé

  Vijfenhalf jaar, tien miljoen gulden en meer dan zesduizend pagina’s tekst had het Niod nodig. Toch bevestigt het rapport, dat het tweede kabinet-Kok ten val bracht, vooral het beeld dat sinds 1995 bestaat. Er blijven voldoende vragen open voor een parlementaire enquête.

  Het rapport Srebrenica, een ‘veilig’ gebied’ omvat meer dan 6000 pagina’s tekst, waarvan ongeveer 4000 in druk en de rest op cd-rom. Alleen al het hoofdrapport in vier delen en drie banden beslaat 3393 bladzijden. Het vergde vijfenhalf jaar om te maken en vijf en een halve dag om het tweede Kabinet Kok te laten vallen.

  Dit rapport wil, zoals de eindverantwoordelijke Niod-directeur J.C.H. Blom beklemtoont, dwars door alle commotie heen een ‘historisch wetenschappelijk’ onderzoek zijn. De aanzienlijke duur van de totstandkoming was volgens hem dan ook nodig om te voldoen aan ‘de professionele eisen van degelijkheid, zorgvuldigheid en precisie’. Dit werk verdient het om vanuit dat perspectief beschouwd te worden, en het zou jammer zijn indien het louter de geschiedenis zou ingaan als de papieren grafzerk van Wim Kok. Derhalve is het nuttig vast te stellen dat in geschiedschrijving ‘degelijkheid, zorgvuldigheid en precisie’ zich dienen te openbaren in een duidelijke vraagstelling, in een helder betoog, in een transparante weging der bronnen, in geldige conclusies, alsmede in nauwkeurigheid, consistentie en controleerbaarheid.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen