Home Het menu van de honger

Het menu van de honger

  • Gepubliceerd op: 26 januari 2021
  • Laatste update 13 okt 2022
  • Auteur:
    Geertje Dekkers
Het menu van de honger

Voor de haastige lezer doen de gerechten van virtueel restaurant Uncounted denken aan een hedendaagse menukaart: ‘Ongerezen brood van geraspt gras, gekneed in heet water met toegevoegd lijnzaad,’ staat er. En: ‘Gebakken en fijngesneden aardappelresten met overblijfselen van graan gemengd in heet water’, of: ‘Verkruimeld en gebakken stro met gierst en boekweitkaf met hennepzaadkoek, geplet in een vijzel.’

Maar de foto’s laten zien dat het gaat om het armzaligst denkbare voedsel. Dit aten inwoners van Oekraïne in de jaren 1932-1933, toen Moskou een hongersnood teweegbracht in de Sovjetrepubliek, waardoor miljoenen stierven.

Via de ‘menukaart’ belandt de bezoeker van het restaurant op en.uncounted.ual.ua bij achtergrondinformatie en ooggetuigenverhalen over de Holodomor, zoals de catastrofe wordt genoemd. En verder op de site blijkt ook het doel van het restaurant: ‘kennis verspreiden over de Holodomor-genocide en de misdaden tegen de menselijkheid door toedoen van de Sovjetregering.’ De oprichters willen dat de Holodomor internationaal wordt erkend als volkerenmoord. Daarom staat op de site een petitie om het begrip in alle grote Engelse woordenboeken te krijgen.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Dit artikel is gepubliceerd in Historisch Nieuwsblad 2 - 2021