• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Historisch Nieuwsblad 5/2021

  ‘Het enige wat hij nog had, was haar foto’

  Historische sensatie

  Door: Alies Pegtel

  In elk nummer vraagt Alies Pegtel een historicus naar zijn of haar historische sensatie. Naar het moment waarop, zoals Johan Huizinga het formuleerde, heden en verleden lijken samen te vallen. Een gevoel dat vaak onverwacht wordt opgewekt door een document, voorwerp, geluid, geur, locatie of inzicht. Deze maand NIOD-beeldonderzoeker René Kok, die werkt in een instituut ‘bomvol verhalen’.

  Kent u de historische sensatie, zoals door Huizinga omschreven?

  ‘Als 18-jarige vakantiekracht ben ik begonnen bij het NIOD, omdat ik gefascineerd was door de Tweede Wereldoorlog. De historische sensaties die ik dagelijks ervaar, zijn dé reden dat ik nooit meer ben weggegaan. Ik ben nog altijd bereid om meteen in de auto te springen om naar Groningen te rijden als ik mooie foto’s kan krijgen.’

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen