Home Groot geschiedeniscongres in 2010 naar Nederland

Groot geschiedeniscongres in 2010 naar Nederland

  • Gepubliceerd op: 14 juli 2009
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Shirley Haasnoot

Het 21e International Congress for the Historical Sciences (CISH) vindt in 2010 voor het eerst plaats in Nederland. Een Nederlandse delegatie wist de prestigieuze vijfdaagse conferentie naar Amsterdam te halen.

Historici vanuit de hele wereld komen sinds 1900 elke vijf jaar bij elkaar tijdens de conferentie, die in juli van dit jaar werd georganiseerd in het Australische Sydney. Tijdens dit twintigste congres, waar zo’n 1500 deelnemers aanwezig waren, wist een delegatie onder leiding van Hans Blom, directeur van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD), en Henk Wals, adjunct-directeur van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG), het internationale bestuur van de conferentie te overtuigen van de geschiktheid van Amsterdam als locatie.

Blom: ‘We hebben verteld hoe prachtig de tulp was, maar we hebben ook de grote historische traditie van Nederland genoemd en de Oudemanhuispoort als schitterende locatie in het centrum van Amsterdam. Daarnaast hebben we toegezegd dat we ons best zouden doen om historici uit niet-westerse, arme landen naar het congres te laten komen.’

De verkiezing van Amsterdam boven Parijs met 33 tegen 20 stemmen was een verrassing voor de grote concurrent Frankrijk, die twee dagen eerder ook al de Olympische Spelen van 2012 naar Londen zag gaan. David Barnouw, verbonden aan het NIOD, was met Blom, Wals en zo’n twintig andere Nederlandse historici in Sydney: ‘Wij hadden een betere presentatie dan de Fransen. Bovendien gaf het Nederlandse consulaat een receptie in een van de zalen van het congres, waarbij de obers klompjes aan hun vestzakken hadden hangen. Dat soort leuke flauwekul maakte misschien een goede indruk.’

De conferentie is vooral een plaats waar historici uit de hele wereld elkaar ontmoeten; de thema’s zijn meestal vrij algemeen. Zo was dit jaar het onderwerp ‘Mythes en geschiedenis’ een van de hoofdthema’s. Naast grote sessies zijn er kleinere bijeenkomsten, waar specialistische onderwerpen worden besproken.

‘Je zou het een grote kermis kunnen noemen,’ zegt Blom, die met Wals en Koninklijke Bibliotheek-directeur Martin Bossenbroek het initiatief nam om de vijf intensieve dagen in Amsterdam te organiseren. Vanaf 1975 was Blom bijna altijd op de conferentie aanwezig. ‘Met andere Nederlandse historici als Maarten Brands en de Duitse historicus Eberhard Jäckel heb ik die eerste keer pamfletten uitgedeeld om te protesteren tegen de behandeling van onze Tsjechische vakgenoten. In Tsjecho-Slowakije was een aantal historici in de gevangenis verdwenen.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Nieuwste berichten

Ossietzky in het concentratiekamp, 1934.
Ossietzky in het concentratiekamp, 1934.
Artikel

Dissident ging liever naar het strafkamp dan op de vlucht

Net als Aleksej Navalny besloot de Duitse dissident Carl von Ossietzky zijn land niet te ontvluchten toen hij gevaar liep. Hij wist dat hij bovenaan de zwarte lijst van de nazi’s stond, maar bleef toch in Berlijn toen Hitler in 1933 de macht greep. ‘De opposant die over de grens vlucht, werpt al snel holle frasen zijn land in,’ meende hij. Die moed bekocht hij met de dood in een concentratiekamp.

Lees meer
Waffen SS'ers in Vught
Waffen SS'ers in Vught
Interview

‘Waffen-SS’ers dachten dat het verleden niet lang aan hen zou kleven’

Hoewel ze geen paspoort meer hebben, blijven veel Syriëgangers toch in Nederland. Ook in 1945 verloren mannen die zich bij de Duitsers hadden aangesloten hun Nederlanderschap. Maar de omgang met deze Waffen-SS’ers en de Syriëgangers verschilt volgens historicus Peter Romijn. ‘De huidige wetgeving draait om uitstoting, maar na de Tweede Wereldoorlog was ook sprake van re-integratie.’

Lees meer
Truman poseert met de Chicago Daily Tribune
Truman poseert met de Chicago Daily Tribune
Artikel

Een presidentskandidaat dump je niet zomaar

Terwijl Donald Trump en Joe Biden zich opmaken voor de verkiezingsstrijd, gaan er bij hun partijen stemmen op om alsnog voor een andere presidentskandidaat te kiezen. Maar het verleden leert dat het lastig is om een leidende kandidaat opzij te zetten.

Lees meer
Gaius spreekt het volk toe. Ets door Silvestre David Mirys, 1799.
Gaius spreekt het volk toe. Ets door Silvestre David Mirys, 1799.
Artikel

De populistische Gracchen beloofden gouden bergen

Populistische politici zijn van alle tijden. Na een mislukte carrière zag de Romein Tiberius Gracchus nog maar één uitweg: hij werd een volkstribuun die het volk beloofde wat het wilde horen. Of zijn plannen uitvoerbaar waren, deed er niet toe. Het ging hem om de macht. En dat gold ook voor zijn broer en opvolger Gaius.

Lees meer