Home Groeimarkt

Groeimarkt

  • Gepubliceerd op: 22 augustus 2000
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Mirjam Prenger
  • 3 minuten leestijd

Geschiedenis is een markt. Sterker nog: geschiedenis is een groeimarkt. Het moet maar eens afgelopen zijn met dat getob en gesteun van historici in achterafkamertjes, bevreesd voor hun voortbestaan. Onzin, het grote publiek staat te springen om hun werk. Het is allemaal een kwestie van marketing.


De Britten hebben dat al langer door. In een land dat teert op z’n rijke verleden, is aan musea, historische boeken en gerestaureerd erfgoed geen gebrek. Ook de BBC besloot dat dit een winstgevend terrein is en lanceerde twee maanden geleden het BBC History Magazine. Een maandblad dat tegemoet wil komen aan de toenemende belangstelling voor geschiedenis door ‘het verleden tot leven te brengen op een intelligente, gezaghebbende en onderhoudende wijze’.
        ‘Geschiedenis met een glimlach’, zo omschrijft hoofdredacteur Greg Neale de inhoud van zijn vakkundig gemaakte glossy. Maar het is meer dan dat: het is één groot marketingplatform. En daarmee reuze leerzaam.
        De nummers worden volgeschreven door historici van naam, en aan het eind van elk artikel kan de lezer achterhalen hoe het meest recente boek van de auteur te bestellen is. Ook wordt verwezen naar te verwachten televisie-uitzendingen over hetzelfde thema of te bezichtigen tentoonstellingen. Helder, praktisch en slim. Zeker omdat vrijwel alle boeken – inclusief degene die welwillend worden besproken in het boekenkatern – rechtstreeks bij de BBC besteld kunnen worden.         
        Natuurlijk is er elke maand aandacht voor het meest tot de verbeelding sprekende hoogtepunt uit de Britse geschiedenis, de Battle of Britain. Het omslagverhaal van het tweede nummer is gewijd aan de vrouwen in het Britse leger die tijdens de oorlog vanaf de grond de Britse piloten bijstonden. Een verhaal van niets, maar leesbaar opgetuigd met herinneringen van oud-soldates aan de laatste woorden, vernomen via de boordradio, van neergeschoten piloten – ‘ze riepen om hun moeder’. En een verwijzing naar een documentaire over het ‘werkelijke leven’ van de piloten.
        Speciaal voor de lezers van het tijdschrift is een cd samengesteld met originele opnamen van Glenn Millers In The Mood en het onvermijdelijke We’ll Meet Again van Dame Vera Lynn – eregast bij de lancering van het blad. Plus veel fragmenten uit Churchills oorlogstoespraken. Niet toevallig staat het tijdschrift vol met advertenties van de Cabinet War Rooms, die de lezers uitnodigen een bezoek te brengen aan Churchills geheime hoofdkwartier, de plek vanwaar hij het Britse volk toesprak; ‘His finest hour could be yours’, luidt de slogan.
        Bijna even wervend is het aanbod van BBC History Magazine: de lezers kunnen enkele toonaangevende oorlogshistorici persoonlijk ontmoeten tijdens een door het blad gesponsord congres over ‘de cultuur van het doden’. Gratis en voor niets, met een goed glas wijn erbij. En, u raadt het al, met de mogelijkheid hun boeken ter plekke aan te schaffen.
        Maar het beste marketingsinstrument is ook het meest vernuftige: lezers worden opgeroepen het meest waardevolle lokale historische object – van vervallen kasteel tot traditionele brievenbus – in hun omgeving te nomineren. De lijst die daaruit rolt geeft voor jaren plezier. Niet alleen wil het blad de winnende objecten uitgebreid in het zonnetje zetten, maar mogelijk ook restaureren. Zo dijt het Britse verleden almaar uit. Als je het handig aanpakt, is geschiedenis absoluut een groeimarkt.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.

Nieuwste berichten

Fout in routekaart rampvlucht Bijlmermeer belandde in onderzoeksrapport
Fout in routekaart rampvlucht Bijlmermeer belandde in onderzoeksrapport
Artikel

Fout in routekaart rampvlucht Bijlmermeer belandde in onderzoeksrapport

In het eindrapport van de Raad voor de Luchtvaart uit 1994 over de oorzaken van de Bijlmerramp stond een fout: op een routekaart van de rampvlucht was het moment waarop het vliegtuig twee motoren verloor, verkeerd aangegeven. Een oud-onderzoeker van de Raad, Henk Pruis, ontdekte de fout onlangs. Hij denkt dat die voeding heeft gegeven...

Lees meer
Greenpeace groot dankzij aanslag op Rainbow Warrior
Greenpeace groot dankzij aanslag op Rainbow Warrior
Interview

Greenpeace groot dankzij aanslag op Rainbow Warrior

Veertig jaar geleden blies de Franse geheime dienst het Greenpeace-schip de Rainbow Warrior op. Er viel één dode. De Nederlander Martini Gotjé was aan boord toen de bommen ontploften. Voor Greenpeace brak een nieuwe periode aan. Op 10 juli 1985 blies de Franse geheime dienst het Greenpeace-schip de Rainbow Warrior op. Het schip lag in...

Lees meer
Scène uit The teacher who promised the sea
Scène uit The teacher who promised the sea
Recensie

‘The Teacher Who Promised the Sea’ toont dat het Franco-verleden nog springlevend is

Autoritaire en dictatoriale regimes haten kritisch onderwijs. Dat blijkt ook uit de speelfilm The Teacher Who Promised the Sea, waarin een Franco-militie in 1936 meedogenloos afrekent met een jonge idealistische onderwijzer. Het verhaal is gebaseerd op ware gebeurtenissen. De Catalaan Antoni Benaiges is 31 als hij in 1935 als onderwijzer gaat werken in een schooltje...

Lees meer
Leden-van-de-Nationale-Garde-ondervragen-een-man-tijdens-de-rassenrellen-in-Chicago-1919.-Copyright-Getty-Images-scaled.jpg
Leden-van-de-Nationale-Garde-ondervragen-een-man-tijdens-de-rassenrellen-in-Chicago-1919.-Copyright-Getty-Images-scaled.jpg
Artikel

Amerikaanse president zet politie en leger in tegen ongewenst verklaarde immigranten

Tijdens het presidentschap van Woodrow Wilson sloeg de Amerikaanse overheid met harde hand stakingen neer, deporteerde duizenden migranten en liet racistisch geweld tegen zwarten ongestraft. Daardoor kwam de democratie hevig onder druk kwam te staan, net als nu onder Donald Trump.

Lees meer