Home GEZIEN: DIGITAAL

GEZIEN: DIGITAAL

  • Gepubliceerd op: 31 oktober 2005
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Klaas Verweij

Actieaffiches
‘Wie aandacht besteedt aan slechts de helft van het stemvee, moet toch wel een rund zijn!’ Veertig jaar actievoeren in Nederland leverde duizenden actieaffiches op met krachtige strijdleuzen. Filosoof en socioloog Eric Duivenvoorden maakte in samenwerking met het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis een selectie uit 42.000 actieaffiches in verschillende Nederlandse archieven.


De selectie is opgenomen in een boek met 600 affiches en een bijbehorende cd-rom met 7500 affiches. De collectie is helder gestructureerd in thematische rubrieken en subrubrieken. Alle affichemakers staan met hun werk in een overzichtelijk register. 
           
Met zijn publicatie geeft Duivenvoorden, die eerder schreef over het Kroningsoproer en het verleden van de kraakbeweging, een visuele geschiedenis van veertig jaar actievoeren door milieu-, kraak-, vrouwen-, vredes- of antiracismebeweging. Met emmer en kwast is interessant voor iedereen met belangstelling voor zowel de geschiedenis van het actievoeren als die van beeldtaal.

Eric Duivenvoorden, Met emmer en kwast. Veertig jaar Nederlandse affiches 1965-2005. 208 p. Het Fort van Sjakoo, euro 29,95 (paperback), euro 45,00 hardcover (beide met cd-rom)

Vrijdenkers
Het Humanistisch Archief heeft een verzameling belangrijke tijdschriften, boeken, brochures en pamfletten uit de periode 1855-1950 op het web gezet in de Beelddatabank Vrijdenkers. 
           
In deze online collectie is materiaal opgenomen van vrijdenkersorganisaties als De Dageraad, van uitgevers van de vrije gedachte, en van individuele vrijdenkers die niet waren aangesloten bij een vereniging, maar wel tot de vrijdenkersbeweging gerekend worden. Ook uitgaven van tegenstanders van de vrijdenkersbeweging staan in de database.            

In totaal bevat de collectie zo’n 600 titels en ruim 100.000 pagina’s tekst. Met de openstelling van het bronmateriaal hoopt het Humanistisch Archief een impuls te geven aan het onderzoek naar de geschiedenis van de Nederlandse vrijdenkersbeweging.
archief.uvh.nl

Zestiende-eeuws grafiek
Grafische werk van onder anderen Lucas van Leyden (1494-1533) en Hendrick Goltzius (1558-1617) is nu online toegankelijk voor iedereen. Museum Boijmans-Van Beuningen en Het Geheugen van Nederland digitaliseerden een grote collectie van ongeveer 5400 Noord- en Zuid-Nederlandse prenten uit de zestiende eeuw uit het prentenkabinet van het museum. De collectie geeft een mooi beeld van de Nederlandse renaissancekunst en is te raadplegen op de website Het Geheugen van Nederland van de Koninklijke Bibliotheek. 
www.hetgeheugenvannederland.nl

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.