Home GEZIEN: DIGITAAL

GEZIEN: DIGITAAL

  • Gepubliceerd op: 31 oktober 2005
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Klaas Verweij
  • 2 minuten leestijd

Actieaffiches
‘Wie aandacht besteedt aan slechts de helft van het stemvee, moet toch wel een rund zijn!’ Veertig jaar actievoeren in Nederland leverde duizenden actieaffiches op met krachtige strijdleuzen. Filosoof en socioloog Eric Duivenvoorden maakte in samenwerking met het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis een selectie uit 42.000 actieaffiches in verschillende Nederlandse archieven.


De selectie is opgenomen in een boek met 600 affiches en een bijbehorende cd-rom met 7500 affiches. De collectie is helder gestructureerd in thematische rubrieken en subrubrieken. Alle affichemakers staan met hun werk in een overzichtelijk register. 
           
Met zijn publicatie geeft Duivenvoorden, die eerder schreef over het Kroningsoproer en het verleden van de kraakbeweging, een visuele geschiedenis van veertig jaar actievoeren door milieu-, kraak-, vrouwen-, vredes- of antiracismebeweging. Met emmer en kwast is interessant voor iedereen met belangstelling voor zowel de geschiedenis van het actievoeren als die van beeldtaal.

Eric Duivenvoorden, Met emmer en kwast. Veertig jaar Nederlandse affiches 1965-2005. 208 p. Het Fort van Sjakoo, euro 29,95 (paperback), euro 45,00 hardcover (beide met cd-rom)

Vrijdenkers
Het Humanistisch Archief heeft een verzameling belangrijke tijdschriften, boeken, brochures en pamfletten uit de periode 1855-1950 op het web gezet in de Beelddatabank Vrijdenkers. 
           
In deze online collectie is materiaal opgenomen van vrijdenkersorganisaties als De Dageraad, van uitgevers van de vrije gedachte, en van individuele vrijdenkers die niet waren aangesloten bij een vereniging, maar wel tot de vrijdenkersbeweging gerekend worden. Ook uitgaven van tegenstanders van de vrijdenkersbeweging staan in de database.            

In totaal bevat de collectie zo’n 600 titels en ruim 100.000 pagina’s tekst. Met de openstelling van het bronmateriaal hoopt het Humanistisch Archief een impuls te geven aan het onderzoek naar de geschiedenis van de Nederlandse vrijdenkersbeweging.
archief.uvh.nl

Zestiende-eeuws grafiek
Grafische werk van onder anderen Lucas van Leyden (1494-1533) en Hendrick Goltzius (1558-1617) is nu online toegankelijk voor iedereen. Museum Boijmans-Van Beuningen en Het Geheugen van Nederland digitaliseerden een grote collectie van ongeveer 5400 Noord- en Zuid-Nederlandse prenten uit de zestiende eeuw uit het prentenkabinet van het museum. De collectie geeft een mooi beeld van de Nederlandse renaissancekunst en is te raadplegen op de website Het Geheugen van Nederland van de Koninklijke Bibliotheek. 
www.hetgeheugenvannederland.nl

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.

Nieuwste berichten

Bendeleden in Wilmington
Bendeleden in Wilmington
Artikel

Frederik van Eeden duldde racisme in Amerika

De idealist Frederik van Eeden begon in 1909 een nieuwe landbouwkolonie in de Amerikaanse staat North Carolina. Daarbij kreeg hij hulp van de schatrijke white supremacist Hugh MacRae, die betrokken was bij een racistische staatsgreep. Waarom ging Van Eeden toch met hem in zee?  In 1909 gaat arts, psychiater, schrijver en idealist Frederik van Eeden...

Lees meer
Canadese Week op een Amsterdamse school
Canadese Week op een Amsterdamse school
Artikel

Waarom het experiment om iedereen Engels te leren mislukte

Nederland moest vooruit in Europa. Daarom moest iedereen Engels leren, vond de Arnhemse PvdA-voorman Herman Koch. Het kwam in zijn stad in 1958 tot een experiment op lagere scholen – dat al snel vastliep. ‘Good morning, meneer!’, ‘Good morning, children!’ De begroeting tussen de kinderen van de derde klas van de openbare lagere school aan...

Lees meer
Zicht op Maastricht, 1581.
Zicht op Maastricht, 1581.
Nieuws

Politieke grenzen zorgden voor andere bouwstijl

Huizen in Maassteden als Maastricht, Sittard, Roermond en Venlo vertoonden tussen 1200 en 1600 opvallende verschillen. Die vielen in belangrijke mate samen met de politieke grenzen, zo betoogt Birgit Dukers in haar proefschrift Bouwen langs de Maas, waarop ze onlangs promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam. De huidige provincie Limburg was in de late Middeleeuwen...

Lees meer
Tussen de kermiswagens. Schilderij door Otto Eerelman, circa 1900-1918.
Tussen de kermiswagens. Schilderij door Otto Eerelman, circa 1900-1918.
Beeldessay

Woonwagenbewoners hebben liever een huis op wielen

Tienduizenden mensen willen niet in een huis, maar in een woonwagen leven. Dat leidt al eeuwen tot discriminatie en tot strijd met de overheid, die hun vrijheid steevast probeert in te perken.   In Nederland hebben ook altijd mensen gewoond zonder vaste verblijfplaats. In de Middeleeuwen waren dit reizende handelaren of mensen met een specialistisch beroep....

Lees meer