• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  dinsdag 7 september 2021

  Gereformeerden tegen verplichte vaccinatie

  Door: Paul Moeyes

  Nederland discussieert volop over gedwongen vaccinatie tegen corona. Als de vaccinatiegraad te laag is, moet dan overwogen worden het vaccineren verplicht te stellen, of is dat een te grote inbreuk op de persoonlijke vrijheid? Deze kwestie zorgde meer dan honderd jaar geleden ook al voor beroering.

  Eind oktober 1890 publiceerde het liberale weekblad De Groene Amsterdammer zoals elke week een politieke prent van huistekenaar Johan Braakensiek (1858-1930). In De Doodendans huppelt een groep in het zwart geklede heren jolig om een zuil waarop de ‘Afschaffing van de Vaccine’ wordt aangekondigd. De lezer van 1890 zal de zwartgerokte dansers onmiddellijk herkend hebben als ‘mannenbroeders’: de streng calvinistische volgelingen van de leider van de Anti-Revolutionaire Partij (ARP) van Abraham Kuyper.

  Een fabrikant van doodskisten staat als een soort dansleraar – de geschiedenis blijft zich maar herhalen – de feestvierders de maat aan te geven, terwijl boven op de zuil een geslipperde en pijp rokende Magere Hein zijn zeis slijpt. Dat is de boodschap die de tekenaar op zijn publiek wilde overbrengen: de afschaffing van de vaccinatieplicht zou de Dood veel extra werk bezorgen. Op de achtergrond maken een paar liberale toeschouwers dan ook hun misnoegen duidelijk kenbaar.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen