• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  maandag 5 september 2022

  Geheime diensten missen historisch besef

  Door: Bas Kromhout & Teun Willemse

  Onderzoekers klagen over de slechte toegang van de archieven van Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten. De geheimhoudingsreflex van de AIVD en MIVD zit historisch onderzoek in de weg: medewerkers weten niet wat er vrij mag worden gegeven, communicatie loopt via juristen en archiefstukken laten jaren op zich wachten. Onderzoekers pleiten daarom voor andere regelgeving en meer historisch besef bij de diensten.

  Inspanningen van de AIVD verschijnen sporadisch in het nieuws. Na het verijdelen van een aanslag of het ontmaskeren van een Russische spion wordt de inlichtingendienst genoemd, maar de precieze acties en methodes worden logischerwijs uit de kranten en journaals gehouden. Historici moeten jaren wachten voordat zij het doen en laten van geheime diensten mogen onderzoeken, want dossiers worden vaak pas na enkele decennia vrijgegeven. Het op den duur openbaar maken van die veiligheidsstukken is noodzakelijk: het legitimeert het bestaan van de geheime diensten. Journalisten en historici moeten de werkwijzen en afwegingen van de organisaties achteraf kunnen onderzoeken.

  'Ik wacht soms wel drie jaar op een stuk.'

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen