Home Geen nationaal België-gevoel rond Waterloo en WOI

Geen nationaal België-gevoel rond Waterloo en WOI

  • Gepubliceerd op: 1 maart 2013
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Margreet van Muijlwijk
  • 2 minuten leestijd

In België wordt hard gewerkt aan de herdenking van twee belangrijke historische gebeurtenissen. Op 8 juni 2015 wordt grootscheeps de tweehonderdste verjaardag van de Slag bij Waterloo herdacht. Een jaar daarvoor al start de herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog. Die gaat net als de oorlog zelf vier jaar duren.

‘Trots op het verleden is een motor voor politieke macht,’ zegt de Britse historicus Norman Davies, specialist in ‘vergeten koninkrijken’ – tevens de titel van zijn jongste boek. Trots op welk verleden? Het antwoord op die vraag ligt in het koninkrijk België niet zo eenvoudig. Vlamingen en Walen hebben daar vaak een verschillende kijk op.

Dat is ook het geval bij de organisaties en overheden die belang hebben bij de toeristische spin-off van de twee herdenkingen, die respectievelijk op Waals (Waterloo) en Vlaams (WOI) grondgebied liggen. Tussen de toeristische diensten van de beide gewesten is geen overleg rond de twee evenementen, waarin van beide kanten veel geld wordt geïnvesteerd. Ze zullen elk hun eigen herdenking promoten op de grote Europese toerismebeurs in Londen, de World Travel Market.

Een historische verklaring voor deze waterscheiding levert geen overtuigende argumenten op. Napoleons nederlaag in Waterloo kan door zowel Walen als Vlamingen worden beschouwd als keerpunt in de geschiedenis. De Vlamingen raakten eindelijk af van de gehate Franse overheersing en de Walen kregen, met een intermezzo van vijftien jaar Nederlands bestuur, het onafhankelijke koninkrijk waar ze nu zo aan gehecht lijken te zijn.

De Eerste Wereldoorlog is voor heel België een drama geweest, maar vooral voor West-Vlaanderen. Dat Vlaanderen deze herdenking om die reden naar zich toe trekt is begrijpelijk. De periode is bovendien verbonden met de toen opkomende Vlaamse anti-België-gevoelens, die zouden zijn ontstaan uit de verbittering van de Vlaamse soldaten die een hoge tol betaalden – hoger dan hun vooral Franstalige officieren. De Eerste Wereldoorlog heeft daardoor in het streven naar Vlaamse onafhankelijkheid een symboolfunctie gekregen.

Op vermoedelijk 25 mei 2014 zal er een nieuw Europees parlement worden gekozen. De Belgen moeten (ze hebben stemplicht) diezelfde dag hun stem uitbrengen voor de parlementen van hun deelstaten en hun federale staat. Het boegbeeld van de Vlaamse nationalisten, Bart de Wever, spreekt al van ‘de moeder van alle verkiezingen’. Het klinkt alsof hij de dageraad der overwinning ziet naderen en zijn Nieuw-Vlaamse Alliantie op basis van haar verkiezingssucces een bijkomende staatshervorming zal kunnen afdwingen.

Dat zou datgene waar de NVA naar streeft – Vlaanderen als onafhankelijke lidstaat van Europa – een stapje dichterbij brengen. Wat aan de ene kant wordt afgebouwd – een nationaal België-gevoel – moet aan de andere kant worden opgebouwd. De Grote Oorlog-herdenking kan dan vier jaar lang worden ingezet als een eigentijdse opvolger van de Guldensporenslag uit 1302, waar de Leeuw van Vlaanderen nog altijd naar verwijst.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.

Nieuwste berichten

Documentatie van oud-onderzoeker Bijlmerramp wordt digitaal erfgoed
Documentatie van oud-onderzoeker Bijlmerramp wordt digitaal erfgoed
Nieuws

Documentatie van oud-onderzoeker Bijlmerramp wordt digitaal erfgoed

De KB, nationale bibliotheek bewaart een website met documenten uit het onderzoek naar de Bijlmerramp voortaan als digitaal erfgoed. De maker van de website, oud-onderzoeker Henk Pruis, wil de fysieke dossiers ook een plek geven in het Nationaal Archief. Pruis digitaliseert documenten uit het onderzoek naar de Bijlmerramp, waar hij als ambtenaar van de Rijksluchtvaartdienst...

Lees meer
Beatrice de Graaf
Beatrice de Graaf
Column

Zoek democratische medestrijders op – column van Beatrice de Graaf

Er zijn dagen dat er te veel geschiedenis wordt geschreven. Zoals nu. Binnen een paar weken zijn saaie instituties, waar hoogstens droge colleges over worden gegeven, uitgegroeid tot theaters van psychologische, economische en politieke oorlogsvoering. USAID werd afgeschaft. De NAVO werd ondermijnd. En de EU maakte een kwantumsprong naar een eigen Europese militaire samenwerking. Ze...

Lees meer
Chris van der Heijden: ‘Mijn vader was geen echte nazi’
Chris van der Heijden: ‘Mijn vader was geen echte nazi’
Interview

Chris van der Heijden: ‘Mijn vader was geen echte nazi’

‘Kritisch, maar met liefde,’ zo karakteriseert Chris van der Heijden zijn nieuwe boek, dat gaat over zijn ‘foute’ ouders. In Historisch Nieuwsblad legt hij uit wat zijn vader en moeder bezielde om zich bij de NSB aan te sluiten.

Lees meer
‘Ik vond mijn vader een rechtse klootzak’ – interview met Chris van der Heijden
‘Ik vond mijn vader een rechtse klootzak’ – interview met Chris van der Heijden
Artikel

‘Ik vond mijn vader een rechtse klootzak’ – interview met Chris van der Heijden

Steeds wanneer historicus Chris van der Heijden iets publiceerde over de Tweede Wereldoorlog, brachten anderen zijn ‘foute’ vader ter sprake. Nu heeft hijzelf een boek geschreven over zijn ouders, die beiden actief waren in de NSB. ‘Ik denk dat hun intenties goed waren, maar de uitwerking hartstikke slecht.’ Met Grijs verleden. Nederland en de Tweede...

Lees meer