Home FILM The King’s Gardens

FILM The King’s Gardens

  • Gepubliceerd op: 27 mei 2015
  • Laatste update 29 mrt 2023
  • Auteur:
    Jos van der Burg
  • 3 minuten leestijd

‘Geloof je in orde? Orde in het landschap?’ Landschapsarchitect André Le Nôtre (1613-1700) is geen liefhebber van wilde tuinen. De man zoekt in het begin van The King’s Gardens een medewerker om hem te helpen bij het ontwerpen van de tuinen van Versailles. De eigenzinnige Sabine De Barra, een weduwe met een traumatisch verleden, is een van de sollicitanten. Het gepraat over orde vindt ze ouderwets geleuter, nostalgisch verlangen naar het oude Rome of de Renaissance.

Dat Le Nôtre haar toch kiest, is een van de raadsels in het kostuumdrama, dat draait om orde en chaos in tuinen, maar ook in de liefde. In de film bloeit een liefdesverhouding op tussen Le Nôtre en De Barra. De eerste heeft werkelijk bestaan, de tweede is een verzinsel van de makers. Regisseur Alan Rickman doet in interviews niet moeilijk over de ahistorische inhoud: ‘We spelen een spelletje met de geschiedenis.’ Het vervelende is dat de film dat niet duidelijk maakt en wel degelijk over het verleden pretendeert te gaan.

De eeuwige vraag doemt weer op hoever filmmakers mogen gaan in het plunderen van de geschiedenis en het verzinnen van nieuwe ‘feiten’. De makers van The King’s Gardens verzonnen niet alleen een romantisch personage, maar zijn ook aan de haal gegaan met Le Nôtre. Deze briljante tuinontwerper werkte vanaf 1661 ruim twintig jaar aan tuinen van Versailles. In de slangenkuil rond Lodewijk XIV won hij het vertrouwen van de koning en hij wist het te behouden. De twee raakten zelfs bevriend.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

In de uitzonderlijke vriendschapsrelatie zit een interessante film. Hoe lukte het de landschapsarchitect om veertig jaar in het stralenlicht van de Zonnekoning te verblijven? De reden was waarschijnlijk dat hij geen machtsaspiraties had.

Ook in de aanleg van de tuinen zit een geweldig drama, namelijk over de grenzeloze macht van de absolutistische vorst. Aan het zware werk bezweken tientallen werkers door uitputting en ziekten. Verder kwamen werkers gruwelijk om het leven bij het onderhoud en de bediening van de gigantische waterraderwerken in de Seine, die nodig waren om de 2400 (!) fonteinen van water te voorzien.

In deze sociale aspecten zijn de filmmakers niet geïnteresseerd, want zij vinden de fictieve liefdesgeschiedenis belangrijker. En passant portretteren ze de vrouw van Le Nôtre, met wie hij zijn hele leven getrouwd was, als een furieuze bitch. Waaraan de vrouw, over wie niets bekend is, dit heeft verdiend? De reden zal zijn dat de kijker er begrip voor krijgt dat Le Nôtre het bed in duikt met zijn tuinassistent. Ook curieus: The King’s Gardens bevat geen beelden van de tuinen van Versailles. De film is volledig in Engeland opgenomen.

The King’s Gardens

Alan Rickman

Vanaf 18 juni in de bioscoop

Nieuwste berichten

Ossietzky in het concentratiekamp, 1934.
Ossietzky in het concentratiekamp, 1934.
Artikel

Dissident ging liever naar het strafkamp dan op de vlucht

Net als Aleksej Navalny besloot de Duitse dissident Carl von Ossietzky zijn land niet te ontvluchten toen hij gevaar liep. Hij wist dat hij bovenaan de zwarte lijst van de nazi’s stond, maar bleef toch in Berlijn toen Hitler in 1933 de macht greep. ‘De opposant die over de grens vlucht, werpt al snel holle frasen zijn land in,’ meende hij. Die moed bekocht hij met de dood in een concentratiekamp.

Lees meer
Waffen SS'ers in Vught
Waffen SS'ers in Vught
Interview

‘Waffen-SS’ers dachten dat het verleden niet lang aan hen zou kleven’

Hoewel ze geen paspoort meer hebben, blijven veel Syriëgangers toch in Nederland. Ook in 1945 verloren mannen die zich bij de Duitsers hadden aangesloten hun Nederlanderschap. Maar de omgang met deze Waffen-SS’ers en de Syriëgangers verschilt volgens historicus Peter Romijn. ‘De huidige wetgeving draait om uitstoting, maar na de Tweede Wereldoorlog was ook sprake van re-integratie.’

Lees meer
Truman poseert met de Chicago Daily Tribune
Truman poseert met de Chicago Daily Tribune
Artikel

Een presidentskandidaat dump je niet zomaar

Terwijl Donald Trump en Joe Biden zich opmaken voor de verkiezingsstrijd, gaan er bij hun partijen stemmen op om alsnog voor een andere presidentskandidaat te kiezen. Maar het verleden leert dat het lastig is om een leidende kandidaat opzij te zetten.

Lees meer
Gaius spreekt het volk toe. Ets door Silvestre David Mirys, 1799.
Gaius spreekt het volk toe. Ets door Silvestre David Mirys, 1799.
Artikel

De populistische Gracchen beloofden gouden bergen

Populistische politici zijn van alle tijden. Na een mislukte carrière zag de Romein Tiberius Gracchus nog maar één uitweg: hij werd een volkstribuun die het volk beloofde wat het wilde horen. Of zijn plannen uitvoerbaar waren, deed er niet toe. Het ging hem om de macht. En dat gold ook voor zijn broer en opvolger Gaius.

Lees meer