Home FILM Suite Française

FILM Suite Française

  • Gepubliceerd op: 24 maart 2015
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Jos van der Burg

Dat liefde en seks zich weinig van oorlogen aantrekken, weten we in Nederland van de Tweede Wereldoorlog. Uit relaties van Nederlandse vrouwen met Duitse soldaten werden 12.000 à 15.000 kinderen geboren. De buitenwereld sprak er schande van en noemde deze vrouwen moffenhoeren. Suite Française gaat over zo’n taboerelatie in Frankrijk. De film heeft een lange voorgeschiedenis. In 2004 verscheen postuum Suite Française (Storm in juni) van de Oekraïens-Franse schrijfster Irène Némirovsky. Het boek bevat de eerste twee delen van wat een vijfdelige reeks moest worden over het leven in een Franse dorpsgemeenschap tijdens de oorlog. Het bleef bij twee boeken, omdat de Joodse Némirovsky in 1942 op 39-jarige leeftijd naar Auschwitz werd gedeporteerd, waar ze aan tyfus overleed. Haar literaire roem en succes in het Interbellum konden haar niet redden.

Suite Française begint in juni 1940 met de uittocht van Fransen uit het bezette Parijs. In de chaotische mensenstroom naar het zuiden ontpoppen sommigen zich tot egoïsten en opportunisten, anderen tot hulpvaardige medemensen. Daarna richt het boek de aandacht op het leven onder Duitse bezetting in een slaperig dorpje in Midden-Frankrijk. Het leven gaat door, men schikt zich naar de eisen van de Duitse bezetter en wacht op betere tijden.

De filmrechten van Suite Française belandden in 2007 bij een Franse maatschappij, die de Engelsman Saul Dibb voor het scenario en de regie vroeg. Tussen droom en daad stonden financieringsperikelen, zodat het zeven jaar duurde om de film te realiseren.

Het resultaat is een uitgeklede versie van de roman. Het caleidoscopische beeld van een dorp in oorlogstijd, met alle spanningen, geroddel, opportunisme en moed, is naar de achtergrond verdwenen. Het drama spitst zich toe op de liefdesverhouding van een Française met een Duitse officier, die ingekwartierd is in het huis waarin zij met haar schoonmoeder woont. Dat de Française getrouwd is met een Franse soldaat, die in een Duits krijgsgevangenkamp zit opgesloten, maakt haar dubbel verachtelijk in de ogen van de dorpsbewoners. Wat zij niet weten, is dat de vrouw haar relatie gebruikt om het leven te redden van een gezochte dorpeling, die een Duitse soldaat heeft vermoord. Suite Française is een overtuigend melodrama over een taboerelatie, maar doordat de liefdesperikelen alle aandacht krijgen, schiet de film tekort als indringend portret van een dorpsgemeenschap in oorlogstijd. Gemiste kans, maar de ijzersterke cast (Michelle Williams, Kristin Scott Thomas) vergoedt veel.

Suite Française
Saul Dibb
Vanaf 26 maart in de bioscoop 

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.