Home Film: Signalementen

Film: Signalementen

  • Gepubliceerd op: 31 maart 2011
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Jos van den Burg

Mijn Nederland in Woord en Beeld
House of Knowledge, € 14,95 (introductieprijs)

Je zou denken dat de tiendelige boek- en dvd-serie Mijn Nederland in Woord en Beeld 1900-2010 bij 1900 zou beginnen, maar de uitgever verwacht blijkbaar de meeste klandizie van babyboomers, zodat hij het deel over de jaren zestig als eerste uitbrengt.
Op de voorkant van het rijk geïllustreerde boek staat prominent een foto uit 1967 van de halfontblote Phil Bloom, die terugblikt op de invloed van haar naakte tv-optreden op haar leven. Mijn Nederland 1960-1969 is een spoedcursus jaren zestig. Alle overbekende highlights komen luchtigjes langs: Provo, Dolle Mina, het Maagdenhuis enzovoort. Wie er beeld bij wil, kan terecht bij de twee dvd’s met Polygoon Journaals uit de jaren zestig.

Andrei Wajda
Danton
Video Film Express, € 5,99

Er zijn veel films over de Franse Revolutie gemaakt, maar Danton van de Poolse regisseur Andrei Wajda is een van de interessantste. U kunt dat nu zelf beoordelen, want de film uit 1983 is eindelijk op dvd uitgebracht.
Wajda trekt de strijd tussen Danton (een ijzersterke rol van Gerard Depardieu) en Robespierre in het bredere perspectief van denken over revolutie. Robespierre is de radicale revolutionair die oude structuren met wortel en tak wil uitroeien, Danton degene die wil voorkomen dat de revolutie verandert in een bloedig perpetuum mobile.
Om de onverzoenlijke standpunten scherp tegenover elkaar te zetten manipuleerde Wajda de historische feiten – Danton was in het echt niet zo nobel als hij wordt afgeschilderd; ook hij had bloed aan zijn handen. Maar het dilemma waar iedere revolutionair voor komt te staan wordt in de indringende film meesterlijk behandeld.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.