Home Film: Signalementen

Film: Signalementen

  • Gepubliceerd op: 31 maart 2011
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Jos van den Burg

Mijn Nederland in Woord en Beeld
House of Knowledge, € 14,95 (introductieprijs)

Je zou denken dat de tiendelige boek- en dvd-serie Mijn Nederland in Woord en Beeld 1900-2010 bij 1900 zou beginnen, maar de uitgever verwacht blijkbaar de meeste klandizie van babyboomers, zodat hij het deel over de jaren zestig als eerste uitbrengt.
Op de voorkant van het rijk geïllustreerde boek staat prominent een foto uit 1967 van de halfontblote Phil Bloom, die terugblikt op de invloed van haar naakte tv-optreden op haar leven. Mijn Nederland 1960-1969 is een spoedcursus jaren zestig. Alle overbekende highlights komen luchtigjes langs: Provo, Dolle Mina, het Maagdenhuis enzovoort. Wie er beeld bij wil, kan terecht bij de twee dvd’s met Polygoon Journaals uit de jaren zestig.

Andrei Wajda
Danton
Video Film Express, € 5,99

Er zijn veel films over de Franse Revolutie gemaakt, maar Danton van de Poolse regisseur Andrei Wajda is een van de interessantste. U kunt dat nu zelf beoordelen, want de film uit 1983 is eindelijk op dvd uitgebracht.
Wajda trekt de strijd tussen Danton (een ijzersterke rol van Gerard Depardieu) en Robespierre in het bredere perspectief van denken over revolutie. Robespierre is de radicale revolutionair die oude structuren met wortel en tak wil uitroeien, Danton degene die wil voorkomen dat de revolutie verandert in een bloedig perpetuum mobile.
Om de onverzoenlijke standpunten scherp tegenover elkaar te zetten manipuleerde Wajda de historische feiten – Danton was in het echt niet zo nobel als hij wordt afgeschilderd; ook hij had bloed aan zijn handen. Maar het dilemma waar iedere revolutionair voor komt te staan wordt in de indringende film meesterlijk behandeld.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Nieuwste berichten

Ossietzky in het concentratiekamp, 1934.
Ossietzky in het concentratiekamp, 1934.
Artikel

Dissident ging liever naar het strafkamp dan op de vlucht

Net als Aleksej Navalny besloot de Duitse dissident Carl von Ossietzky zijn land niet te ontvluchten toen hij gevaar liep. Hij wist dat hij bovenaan de zwarte lijst van de nazi’s stond, maar bleef toch in Berlijn toen Hitler in 1933 de macht greep. ‘De opposant die over de grens vlucht, werpt al snel holle frasen zijn land in,’ meende hij. Die moed bekocht hij met de dood in een concentratiekamp.

Lees meer
Waffen SS'ers in Vught
Waffen SS'ers in Vught
Interview

‘Waffen-SS’ers dachten dat het verleden niet lang aan hen zou kleven’

Hoewel ze geen paspoort meer hebben, blijven veel Syriëgangers toch in Nederland. Ook in 1945 verloren mannen die zich bij de Duitsers hadden aangesloten hun Nederlanderschap. Maar de omgang met deze Waffen-SS’ers en de Syriëgangers verschilt volgens historicus Peter Romijn. ‘De huidige wetgeving draait om uitstoting, maar na de Tweede Wereldoorlog was ook sprake van re-integratie.’

Lees meer
Truman poseert met de Chicago Daily Tribune
Truman poseert met de Chicago Daily Tribune
Artikel

Een presidentskandidaat dump je niet zomaar

Terwijl Donald Trump en Joe Biden zich opmaken voor de verkiezingsstrijd, gaan er bij hun partijen stemmen op om alsnog voor een andere presidentskandidaat te kiezen. Maar het verleden leert dat het lastig is om een leidende kandidaat opzij te zetten.

Lees meer
Gaius spreekt het volk toe. Ets door Silvestre David Mirys, 1799.
Gaius spreekt het volk toe. Ets door Silvestre David Mirys, 1799.
Artikel

De populistische Gracchen beloofden gouden bergen

Populistische politici zijn van alle tijden. Na een mislukte carrière zag de Romein Tiberius Gracchus nog maar één uitweg: hij werd een volkstribuun die het volk beloofde wat het wilde horen. Of zijn plannen uitvoerbaar waren, deed er niet toe. Het ging hem om de macht. En dat gold ook voor zijn broer en opvolger Gaius.

Lees meer