Home Film: Signalementen

Film: Signalementen

  • Gepubliceerd op: 31 januari 2012
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Jos van der Burg

Borgia
Tom Fontana
Dutch Film Works, € 39,99

Na de ontdekking van Amerika door Columbus schreef paus Alexander VI, die als Rodrigo Borgia aan het hoofd stond van de Borgia-familie, een bul waarin hij het nieuwe land verdeelde tussen Spanje en Portugal. Het geeft een aardige indruk van zijn spirituele gedrevenheid. In de Frans-Duitse televisieserie Borgia voert Rodrigo als een maffialeider avant la lettre een schrikbewind over Rome. De paus had een maîtresse en vier kinderen, die ook in ‘de zaak’ werkten. De zoons werden tot bisschoppen en hertogen benoemd, de dochter belandde in het huwelijkscircuit.
Erg liefdevol ging het niet toe in de familie, want een van de zoons vermoordde zijn broer. De paus zelf overleed aan vergiftiging. De elf uur durende tv-serie toont deze inktzwarte episode van het Vaticaan in al zijn morele verval, misdadigheid en wreedheid.

Henry of Navarre
Jo Baier
Just Bridge, € 19,99

Bij een koning die op z’n minst zes buitenechtelijke relaties had en elf bastaardkinderen verwekte likken filmmakers hun vingers af. De Franse Hendrik IV heeft het dan ook nooit aan filmbelangstelling ontbroken. Een van de betere films is de Europese coproductie Henry of Navarre, naar een roman van Heinrich Mann. In de tweeënhalf uur durende film komen Hendriks bedavonturen ruimschoots aan bod, maar ook de complexe religieuze verhoudingen van zijn tijd.
De kwade pier is Catharina de Medici, die haar dochter uithuwelijkt aan Hendrik, maar achter zijn rug complotten tegen hem smeedt, met als gruwelijk hoogtepunt in 1572 de Bartholemeusnacht. Hendrik overleeft de slachting op zijn bruiloft, maar bekeert zich noodgedwongen tot het katholicisme (later keert hij terug tot het calvinisme).
In 1598 brengt hij met het Edict van Nantes de godsdienstoorlog tot een einde, waar hij in Frankrijk terecht nog steeds voor wordt geprezen. Henry of Navarre leert dat iedereen wel vaart bij religieuze tolerantie.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.