Home Film: Signalementen

Film: Signalementen

  • Gepubliceerd op: 27 maart 2012
  • Laatste update 07 apr 2020

O’Hanlons helden
Roel van Broekhoven en Maaik Krijgsman
Dutch Filmworks, € 24,95

Remond O’Hanlon maakte twee jaar geleden naam als een van de reizigers in de 35-delige tv-serie Beagle. In het kielzog van Darwin. De VPRO vertilde zich enigszins aan dit prestigeproject, want niet alle afleveringen konden boeien. Dat dat niet aan O’Hanlon lag, bewees de man met de lange bakkebaarden afgelopen winter met de achtdelige serie O’Hanlons helden. Daarin reist de Brit langs plekken en zaken die ontdekt zijn door negentiende-eeuwse reizigers.


Anders dan bij Darwins reis volgt hij relatief onbekende namen. Zoals de Frans-Amerikaanse antropoloog Paul du Chaillu, die als eerste westerling gorilla’s zag. Dat was in Gabon, waar hij ook kannibalen ontmoette. Terug in de westerse wereld nam de wetenschappelijke wereld hem niet serieus. O’Hanlon wil weten waarom en doet een ontdekking.
O’Hanlons nieuwsgierigheid en fascinatie voor pioniers als Du Chaillu hebben een prachtige en gepassioneerde serie opgeleverd. Goed nieuws dat een tweede in de maak is.

The Special Relationship
Richard Loncraine
A-Film, € 10,50

Dat je over politici geweldige speelfilms kunt maken bewijzen onder meer Olivers Stones Nixon en Paolo Sorrentino’s meesterwerk Il divo, over Giulio Andreotti, de Italiaanse spin in het web in het naoorlogse Italië. Dramatiek is een voorwaarde voor een geslaagde film over politici. Die ontbreekt helaas in de Brits-Amerikaanse speelfilm The Special Relationship, over de relatie tussen Tony Blair en Bill Clinton.

Het probleem van de film is de vraag wie er geïnteresseerd is in de relatie van deze twee mannen. Willen we echt weten dat Blair opzag tegen de eerste ontmoeting met de man die hij beschouwde als zijn mentor? En hoe boeiend is het om te zien dat ‘de speciale relatie’ tussen de twee mannen onder druk komt te staan door de Lewinsky-affaire? Geprezen zij de tijd dat de wereld geen grotere zorgen had dan zich druk te maken over de verhouding van een president met een stagiaire.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.