Home Film: Signalementen

Film: Signalementen

  • Gepubliceerd op: 27 maart 2012
  • Laatste update 07 apr 2020
  • 2 minuten leestijd

O’Hanlons helden
Roel van Broekhoven en Maaik Krijgsman
Dutch Filmworks, € 24,95

Remond O’Hanlon maakte twee jaar geleden naam als een van de reizigers in de 35-delige tv-serie Beagle. In het kielzog van Darwin. De VPRO vertilde zich enigszins aan dit prestigeproject, want niet alle afleveringen konden boeien. Dat dat niet aan O’Hanlon lag, bewees de man met de lange bakkebaarden afgelopen winter met de achtdelige serie O’Hanlons helden. Daarin reist de Brit langs plekken en zaken die ontdekt zijn door negentiende-eeuwse reizigers.


Anders dan bij Darwins reis volgt hij relatief onbekende namen. Zoals de Frans-Amerikaanse antropoloog Paul du Chaillu, die als eerste westerling gorilla’s zag. Dat was in Gabon, waar hij ook kannibalen ontmoette. Terug in de westerse wereld nam de wetenschappelijke wereld hem niet serieus. O’Hanlon wil weten waarom en doet een ontdekking.
O’Hanlons nieuwsgierigheid en fascinatie voor pioniers als Du Chaillu hebben een prachtige en gepassioneerde serie opgeleverd. Goed nieuws dat een tweede in de maak is.

The Special Relationship
Richard Loncraine
A-Film, € 10,50

Dat je over politici geweldige speelfilms kunt maken bewijzen onder meer Olivers Stones Nixon en Paolo Sorrentino’s meesterwerk Il divo, over Giulio Andreotti, de Italiaanse spin in het web in het naoorlogse Italië. Dramatiek is een voorwaarde voor een geslaagde film over politici. Die ontbreekt helaas in de Brits-Amerikaanse speelfilm The Special Relationship, over de relatie tussen Tony Blair en Bill Clinton.

Het probleem van de film is de vraag wie er geïnteresseerd is in de relatie van deze twee mannen. Willen we echt weten dat Blair opzag tegen de eerste ontmoeting met de man die hij beschouwde als zijn mentor? En hoe boeiend is het om te zien dat ‘de speciale relatie’ tussen de twee mannen onder druk komt te staan door de Lewinsky-affaire? Geprezen zij de tijd dat de wereld geen grotere zorgen had dan zich druk te maken over de verhouding van een president met een stagiaire.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.

Nieuwste berichten

Meer informatie Geromantiseerde voorstelling uit 1893 van een middeleeuws volksgericht.
Meer informatie Geromantiseerde voorstelling uit 1893 van een middeleeuws volksgericht.
Artikel

Vóór social media gebeurde public shaming via volksgerichten

Sarren en dreigen op sociale media heeft een bijzondere voorloper: de charivari. Tot in de jaren zeventig kenden dorpen in Nederland volksgerichten waarbij inwoners die zich niet aan de sociale normen hielden in het openbaar werden beschimpt. Of erger. Op vrijdagavond 10 november 1961 sneuvelde een ruit in de woning van Berta (48), een huisvrouw...

Lees meer
Hitler ontmoet arbeiders van Siemens in Berlijn
Hitler ontmoet arbeiders van Siemens in Berlijn
Artikel

Was Adolf Hitler links? Ja en nee, zegt fascisme-expert

Radicaal-rechtse politici zoals Elon Musk, Alice Weidel (AfD) en Martin Bosma (PVV) bestempelen het fascisme als een linkse ideologie. Aan de linkerkant van het politieke spectrum heerst juist de overtuiging dat fascisten handlangers waren van het grootkapitaal. Zo zou de term ‘nationaal-socialisme’ alleen maar zijn bedacht om de arbeidersmassa te misleiden, en haar nog gemakkelijker...

Lees meer
Pius IX latere leeftijd
Pius IX latere leeftijd
Interview

Paus Franciscus herinnert aan een paus die de macht verloor, maar zielen won

Paus Franciscus is overleden. Historicus Jeroen Koch vertelt hoe Franciscus’ verre voorganger paus Pius IX er in de negentiende eeuw in slaagde om van het Vaticaan een symbolisch en mythisch instituut te maken, in een tijd waarin de paus juist zijn wereldlijke macht verloor. Jeroen Koch, die samen met Frans Willem Lantink De paus en...

Lees meer
New Yorkse politie neemt vingerafdruk van Duitser in 1917 als deel van de Alien Enemies Act
New Yorkse politie neemt vingerafdruk van Duitser in 1917 als deel van de Alien Enemies Act
Interview

Waarom Trump zich beroept op een 200 jaar oude wet om Venezolanen uit te zetten

De Verenigde Staten zetten honderden immigranten op het vliegtuig naar El Salvador, waar zij zonder proces in een gruwelijke gevangenis worden geïnterneerd. Trump gebruikt daarvoor de omstreden Alien Enemies Act, een wet uit 1798. Die was oorspronkelijk bedoeld om vijandelijke buitenlanders uit te zetten in tijden van oorlog, maar werd in de Eerste Wereldoorlog al...

Lees meer