Home FILM: Signalementen

FILM: Signalementen

  • Gepubliceerd op: 26 september 2012
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Jos van den Burg

The Story of Film
Homescreen, € 46,99

Ook in de wereld van de filmgeschiedenis heeft de specialisatie toegeslagen, zodat er nauwelijks filmhistorici zijn die de filmgeschiedenis nog in één grote greep durven te vatten. De Noord-Ierse filmkenner Mark Cousins is een uitzondering. Zes jaar geleden publiceerde hij met The Story of Film een revisionistische versie van de filmgeschiedenis.
Cousins wilde af van de Europees en Amerikaans georiënteerde blik en schreef een internationale filmgeschiedenis, met aandacht voor de cinema op andere continenten. In het boek kwamen meer dan duizend films aan bod. Onder dezelfde titel bewerkte Cousins het boek tot een vijftiendelige – 900 minuten durende – documentaireserie.
Daarin voert de maker de kijker door de filmgeschiedenis aan de hand van duizend goed gekozen fragmenten. Cousins geeft blijk van een verbluffende filmkennis en bezit het vermogen om die op enthousiasmerende wijze over te dragen. De kijker krijgt meteen zin alle behandelde films te gaan zien.


Noi credevamo
Homescreen, € 17,99

Vorig jaar bestond de Italiaanse natie 150 jaar, maar niemand leek zin te hebben om het te vieren. Dat kwam door de crisis, maar ook doordat de Italianen de eenheidsstaat nooit omarmd hebben. Een inwoner van Sicilië voelt zich meer Siciliaan dan Italiaan. En veel Noord-Italianen zouden dolgraag af willen van Zuid-Italië, waar volgens hen alleen maar ellende vandaan komt.
Het gebrek aan nationaal gevoel is terug te voeren op de moeizame eenwording in de negentiende eeuw. Hoe stroef het proces liep, is te zien in de ruim drie uur durende prestigieuze miniserie Noi credevamo (Wij geloofden). De serie volgt in vier episodes drie vrienden in Zuid-Italië. Ze sluiten zich in 1828 aan bij de politieke beweging Jong Italië, die streeft naar een democratische eenheidsstaat. In de drie decennia die volgen, komen zij tegenover elkaar te staan.
Noi credevamo is een interessante, maar ook zware geschiedenisles, waarin de personages in politieke slogans en oneliners praten: ‘Een volk dat niet gelooft dat de waarheid in het volk schuilt, wordt nooit een groot volk.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.