Home FILM: Signalementen

FILM: Signalementen

  • Gepubliceerd op: 23 oktober 2012
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Jos van den Burg
  • 2 minuten leestijd

Israël. Een monument in film
Willy Lindwer
Source1Media, € 49,50

De 66-jarige Willy Lindwer maakt sinds hij in 1985 een eigen productiemaatschappij oprichtte films over het Jodendom, Israël en de Holocaust. Zijn verzamelbox Israël. Een monument in film bevat zes dvd’s met tien documentaires over Israël. Aan bod komt de geschiedenis van het land, zoals in Magisch Israël. Een reis langs 5000 geschiedenis en De terugkeer. 100 jaar zionisme, 50 jaar Israël, maar de meeste films gaan over actuele onderwerpen.

Zo behandelt Leven met het zwaard het Israëlische leger en De Tempelberg is van mij de gecompliceerde religieuze situatie op de Tempelberg. Ook bevat de box biografische portretten van de langst zittende Israëlische politicus Simon Peres, de vermoorde premier Yitzhak Rabin en Jeruzalems legendarische burgemeester Teddy Kollek.

Wat Willy Lindwer drijft, wordt duidelijk in het documentaire portret dat Deborah van der Starre vorig jaar van hem maakte.


RE: Constructing History
IDFA

Het Idfa, dat van 14 tot en met 25 november wordt gehouden in Amsterdam, viert haar 25-jarige bestaan met onder meer het programma ‘RE: Constructing History’. Het bevat vijftien documentaires over wereldschokkende gebeurtenissen in de recente geschiedenis. De films zijn eerder te zien geweest op het Idfa en maakten toen veel indruk.

De oudste is Silverlake Life (Peter Friedman en Tom Joslin, 1993), die de aidsepidemie in kaart brengt. De recentste film is Oscarwinnaar Inside Job (Charles Ferguson), die helder het financiële kaartenhuis toont dat de huidige crisis veroorzaakte.

Uiteraard ontbreken niet de val van de Muur (Mit Verlust ist zu rechnen, Ulrich Seidl, 1992), de afschaffing van apartheid (The Leader, His Driver and the Driver’s Wife, Nick Broomfield, 1991), en de gevolgen van 9/11 (Standard Operating Procedure, Erroll Morris, 2008).

Schokkend vooral voor Nederland is A Cry from the Grave (Leslie Woodhead, 1999), over de val van Srebrenica.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.

Nieuwste berichten

Moeder en kind in Noord-Hollandse dracht
Moeder en kind in Noord-Hollandse dracht
Nieuws

Zeventiende-eeuwse jongen kreeg Staten-Generaal als peetouder

In 1668 kreeg een baby, de zoon van de graaf en gravin van Bentheim, een opmerkelijke voornaam. Het jongetje werd ‘Statius’ gedoopt, een afgeleide van het woord ‘Staten’. De Staten-Generaal van de Nederlandse Republiek waren namelijk peetouder van het kind. En zij hadden om die naam gevraagd.  Het was een opmerkelijke gang van zaken, want...

Lees meer
Onthoofding van Johan van Oldenbarnevelt
Onthoofding van Johan van Oldenbarnevelt
Interview

‘Met Mark Rutte zocht ik naar de resten van Van Oldenbarnevelt’ 

Ronald van Raak ging op onderzoek onder het Binnenhof. Hij vertelt over zijn historische sensatie: ‘In mijn goede pak kroop ik door het stof.’ Kent u de historische sensatie, zoals door Johan Huizinga omschreven?  ‘Die heb ik zeker ervaren tijdens een koude januarinacht in 2019, het hagelde, toen ik met Mark Rutte afdaalde in de...

Lees meer
Lída Baarová, Gustav Fröhlich en Joseph Goebbels
Lída Baarová, Gustav Fröhlich en Joseph Goebbels
Artikel

Lída Baarová: de onmogelijke liefde van Joseph Goebbels 

Rijkspropagandaminister Joseph Goebbels raakt zo verliefd op de Tsjechische actrice Lída Baarová dat hij er met haar vandoor wil. Het komt er niet van, en Baarová betaalt een hoge prijs voor de affaire. ‘Geen van mijn films is zo dramatisch geweest als mijn leven.’  Haar moeder pusht Lída (1914-2000) en haar zus Zorka Janů al...

Lees meer
Allegorie Willem I
Allegorie Willem I
Beeldessay

Het regent koninklijke lintjes, een onderscheiding die Willem I invoerde

Koning Willem I doet zijn best het nieuwe Koninkrijk der Nederlanden op te stoten in de vaart der volkeren. Toch verliest hij de helft van zijn land. Op 30 november 1813 landt Willem Frederik van Oranje na een ballingschap van 19 jaar op het strand van Scheveningen. Twee dagen later wordt hij uitgeroepen tot soeverein...

Lees meer