Home FILM: Signalementen

FILM: Signalementen

  • Gepubliceerd op: 23 oktober 2012
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Jos van den Burg

Israël. Een monument in film
Willy Lindwer
Source1Media, € 49,50

De 66-jarige Willy Lindwer maakt sinds hij in 1985 een eigen productiemaatschappij oprichtte films over het Jodendom, Israël en de Holocaust. Zijn verzamelbox Israël. Een monument in film bevat zes dvd’s met tien documentaires over Israël. Aan bod komt de geschiedenis van het land, zoals in Magisch Israël. Een reis langs 5000 geschiedenis en De terugkeer. 100 jaar zionisme, 50 jaar Israël, maar de meeste films gaan over actuele onderwerpen.

Zo behandelt Leven met het zwaard het Israëlische leger en De Tempelberg is van mij de gecompliceerde religieuze situatie op de Tempelberg. Ook bevat de box biografische portretten van de langst zittende Israëlische politicus Simon Peres, de vermoorde premier Yitzhak Rabin en Jeruzalems legendarische burgemeester Teddy Kollek.

Wat Willy Lindwer drijft, wordt duidelijk in het documentaire portret dat Deborah van der Starre vorig jaar van hem maakte.


RE: Constructing History
IDFA

Het Idfa, dat van 14 tot en met 25 november wordt gehouden in Amsterdam, viert haar 25-jarige bestaan met onder meer het programma ‘RE: Constructing History’. Het bevat vijftien documentaires over wereldschokkende gebeurtenissen in de recente geschiedenis. De films zijn eerder te zien geweest op het Idfa en maakten toen veel indruk.

De oudste is Silverlake Life (Peter Friedman en Tom Joslin, 1993), die de aidsepidemie in kaart brengt. De recentste film is Oscarwinnaar Inside Job (Charles Ferguson), die helder het financiële kaartenhuis toont dat de huidige crisis veroorzaakte.

Uiteraard ontbreken niet de val van de Muur (Mit Verlust ist zu rechnen, Ulrich Seidl, 1992), de afschaffing van apartheid (The Leader, His Driver and the Driver’s Wife, Nick Broomfield, 1991), en de gevolgen van 9/11 (Standard Operating Procedure, Erroll Morris, 2008).

Schokkend vooral voor Nederland is A Cry from the Grave (Leslie Woodhead, 1999), over de val van Srebrenica.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.