Home Film: Judy

Film: Judy

  • Gepubliceerd op: 21 oktober 2019
  • Laatste update 13 okt 2022
Film: Judy

Hollywood kan overal goud van maken, ook van de duistere achterkant van zichzelf. Zoals in Judy, over de achterkant van het glamourbestaan van Judy Garland, die in 1936 op haar veertiende haar Hollywood-debuut maakte. Drie jaar later was ze met The Wizard of Oz een wereldster.

Judy toont Garland in 1969, kort voor haar dood op 47-jarige leeftijd, als ze uit geldnood in een Londense nachtclub een serie optredens geeft. We zien een kwetsbare, instabiele vrouw, die zich met alcohol en pillen tegen het leven probeert te wapenen. Flashbacks laten zien hoe het zover is gekomen: een tirannieke moeder die haar de showbusiness in dreef, Hollywood dat haar als een geldmachine zag en veel foute mannen (vijf huwelijken).

Judy vertelt geen nieuw verhaal, maar Renee Zellweger tilt met een Oscar-waardige rol de film boven het maaiveld uit. De geestigste opmerking maakt Garland wanneer een arts informeert of ze iets tegen depressies slikt: ‘Vier mannen, maar het werkte niet.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Dit artikel is gepubliceerd in Historisch Nieuwsblad 11 - 2019