• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 4/2006

  Etnische tegenstellingen in de antieke wereld

  ‘Ik zeg wat ik denk: ik neem het niet dat onze stad vergriekst’

  Door: Anton van Hooff

  Met de Perzische oorlogen en de bloei van de Griekse taal en cultuur ontstond het Griekse superioriteitsgevoel ten opzichte van vreemdelingen. 'Barbaren' waren niet meer dan slaven. En met de groei van de steden namen etnische spanningen in de antieke wereld toe.

   Van minister Verdonk moet iedereen Nederlands spreken. Volgens het 'Wien Neêrlands bloed', dat tot ver in de twintigste eeuw het volkslied was, stroomde door waarlijk Nederlandse aderen een levenssap dat 'van vreemde smetten vrij' was. Toen was het de (vermeende) gemeenschappelijke afstamming die de natie vormde. Nu geldt de taal naast de Dietse waarden en normen als schepper van het wij-gevoel. 
          
  Natuurlijk heeft elke groep 'anderen' nodig om zich als eenheid te definiëren: 'Wat Wals [Frans] is vals is,' zeiden de Vlamingen al in de Middeleeuwen. Zo bestaat de Nederlandse identiteit sinds de Tweede Wereldoorlog vooral uit 'niet mof te zijn'. Bij de oude Grieken was dat niet anders; ook zij hadden de buitenstaanders nodig om zichzelf te kunnen duiden. 

  Troy

  Door het succes van hun cultuur ontwikkelden de Hellenen een krachtig gevoel van eigenwaarde. Dat besef kreeg een krachtige impuls door de Perzische Oorlog (499-448 v.Chr.). Eerder, in de homerische wereld (1000-800 v.Chr.) was het Griekse zelfbewustzijn lang zo sterk niet. Bioscoopgangers hebben dat onlangs nog kunnen vaststellen. In Wolfgang Petersens Troy uit 2004 communiceren de Griekse en Trojaanse helden zonder tolk. Zonder tussenkomst onderhandelen ze of schelden ze elkaar uit op het slagveld. 

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen