Home Esther of Xerxes?

Esther of Xerxes?

  • Gepubliceerd op: 19 april 2019
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Guido van Hengel
Esther of Xerxes?

Op wie lijkt Donald Trump het meest?

In Amerikaanse conservatieve media is president Donald Trump herhaaldelijk vergeleken met Bijbelfiguren, zoals Mozes, koning David, de Perzische keizer Cyrus II en Jezus. In maart, tijdens een interview voor het Christian Broadcasting Network, meende minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo dat Trump een moderne ‘koningin Esther’ was, door God gezonden om het Joodse volk te redden van de Perzische vernietiging.

Koningin Esther heeft waarschijnlijk nooit bestaan. Haar verhaal speelt zich wel af tegen het historische decor van de Perzische koning Ahasuerus (Xerxes), die leefde in de vijfde eeuw voor Christus. De liederlijke koning wilde zijn vrouw tijdens een bacchanaal als trofee presenteren. Dit weigerde zij, en hierop verstootte hij haar. Zijn nieuwe vrouw moest de mooiste van het land zijn. Uit die competitie koos hij Esther. Toen de koning later besloot alle Joden in zijn rijk te vernietigen, wist Esther – zelf Joods – dit door een listig spel te voorkomen.

The Washington Post verbaasde zich over de vergelijking. Trump zou meer gelijkenis vertonen met de liederlijke koning Ahasuerus, die een schoonheidswedstrijd gebruikte om zijn nieuwe vrouw uit te zoeken. Columnist Dana Milbank concludeerde: ‘God alleen weet dat hij een heel slechte Esther zou zijn.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.