• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  dinsdag 22 november 2016

  Enfant terrible. Wim Treub (1858-1931) – Diederick Slijkerman

  Antisocialist, minister en minnaar

  Door: Hans Renders

  Wim Treub (1858-1931) was een van de negentiende-eeuwse liberalen die de maatschappij radicaal wilden veranderen en zich tegelijkertijd een fervent tegenstander van het socialisme toonde. 


  Het was in een kluwen van journalistiek, literatuur en politiek dat Treub in Amsterdam zijn debuut maakte. Hij kende Carel Gerritsen, partner van Aletta Jacobs, de Tachtigers rond het tijdschrift De Nieuwe Gids (Willem Kloos, Lodewijk van Deyssel, Albert Verwey, Frank van der Goes). Maar ook kunstenaars als Jan Veth, George Breitner en de architecten Jan Springer en Hendrik Berlage, die zich roerden in De Amsterdammer, De Telegraaf en De Kroniek van P.L. Tak.

  Treub discussieerde heftig met hen mee. Hij was redacteur van het Sociaal Weekblad en van Vragen des Tijds. Steeds weer pleitte hij voor gelijke kansen voor iedereen, maar níét voor gelijkheid. Als wethouder Publieke Werken zette hij zich in voor gratis voorzieningen voor kinderen en voor deprivatisering van nutsbedrijven. Vervolgens werd hij hoogleraar financiën, om in 1904 Kamerlid te worden voor de Vrijzinnig Democratische Bond (VDB), die hij zelf had opgericht.
   

  Treubs amoureuze leven bracht hem politiek in gevaar

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen