• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Historisch Nieuwsblad 7/2012

  Een opportunistisch saluut aan het nieuwe Amerika

  Door: Erik Schumacher

  De Amerikanen herinneren Johannes de Graaff, in 1776 gouverneur van Sint-Eustatius, als een held van hun onafhankelijkheidsstrijd. Hij erkende het gloednieuwe land door een schip onder Amerikaanse vlag met saluutschoten te begroeten. Daarmee bracht hij het eiland aan de rand van de afgrond.

  Abraham Ravené was verlamd door twijfel. De commandant van het bescheiden Fort Oranje op Sint-Eustatius begreep dat hij voor een beslissing stond met mogelijk wereldpolitieke gevolgen. Zojuist was de Andrew Doria de Oranjebaai binnengevaren. Het was bij lange na niet het eerste Amerikaanse schip dat het eiland aandeed. Maar vandaag, op 16 november 1776, was er iets bijzonders aan de hand. De Amerikanen, die zich in juli onafhankelijk hadden verklaard, voerden voor het eerst hun eigen vlag. Volgens conventie hadden ze die vlag voor Fort Oranje gestreken en gehesen; Ravené had met hetzelfde ritueel geantwoord. Nu waren er vanaf de Andrew Doria elf saluutschoten afgevuurd.
   

  Kanonnen

  Ravené realiseerde zich hoe het opgevat zou kunnen worden als hij het saluut met zijn eigen kanonnen zou beantwoorden. De opstandige Amerikanen waren in oorlog met moederland Groot-Brittannië. In het vuur van de strijd zouden beide partijen dezelfde conclusie trekken: de commandant van Fort Oranje had de Amerikaanse onafhankelijkheid erkend, namens de angstvallig neutrale Republiek der Verenigde Nederlanden.


  De Andrew Doria wachtte op antwoord. In grote haast vroeg Ravené om instructies van Johannes de Graaff, de gouverneur van het eiland. De Graaff besloot tot hoog spel. Nederlandse saluutschoten klonken over de Oranjebaai. Ze leverden Sint-Eustatius een plaats op in de Amerikaanse geschiedenisboeken. De historische primeur van Fort Oranje is niet onbetwist, maar nergens anders hangt een officieel Amerikaans plakkaat met de tekst dat op deze plaats de soevereiniteit van de Verenigde Staten voor het eerst formeel werd erkend door een buitenlandse gezagsdrager. Het plakkaat is duur betaald. De Graaff bracht zijn eiland aan de rand van de afgrond.
   

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen