• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  donderdag 24 juni 2021

  Opleiding over het koloniaal verleden

  Historici roepen op tot een aparte studie

  Door: Ewout Klei

  Moeten Nederlandse universiteiten een bacheloropleiding Colonial Studies krijgen? Er circuleert nu een pamflet, dat onder andere is ondertekend door schrijfster Cynthia McLeod-Ferrier, dat een lans breekt voor zo’n opleiding. Wat betogen zij? En vooral: wat vinden Nederlandse hoogleraren geschiedenis en de universiteiten van deze plannen?

  Op dit moment is de master colonial studies een vervolgopleiding van de studie geschiedenis, en zijn er universiteiten die minors en specifieke vakken geven over het koloniale verleden. De pamflettisten vinden dat er een volledige bacheloropleiding moet komen, een studie die helemaal gaat over de geschiedenis van 400 jaar kolonialisme, vanaf dag 1 van de opleiding. De tijd is nu rijp voor zo'n opleiding, vanwege de maatschappelijke discussies die nu spelen over het Nederlandse slavernijverleden en het koloniale verleden, stellen ze.

  Met de kennis die tijdens deze opleiding wordt opgedaan, kunnen beleidsmakers en de politiek betere beslissingen nemen over brede maatschappelijke issues, is het idee. De pamflettisten noemen de koloniale periode 'de belangrijkste periode sinds de jaartelling die zo enorm veel invloed heeft op de wereld van vandaag' en hopen dat universiteiten hier werk van maken door een aparte bacheloropleiding te ontwerpen.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen