• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Historisch Nieuwsblad 5/2021

  Dirham in Gelderse grond

  Nieuws-Historisch Nieuwsblad 5/2021

  Door: Geertje Dekkers

  Ergens in de vroege Middeleeuwen namen Vikingen een Arabische munt mee naar het huidige Nederland. Daar vond iemand de dirham bijzonder genoeg om te verwerken tot een sieraad, door hem in een zilveren omranding te plaatsen. Dat sieraad werd vervolgens achtergelaten op de plaats waar nu de Gelderse gemeente Voorst ligt. Meer dan een millennium later is het teruggevonden door archeologen.

  Vikingen onderhielden indertijd handelscontacten met het Midden-Oosten en plunderden in 882 Zutphen. Mogelijk belandde de munt op die manier in Gelderland. Eerder zijn in de kop van Noord-Holland drie Arabische munten, die ook tot sieraad waren bewerkt, gevonden in een Viking-schat. Daarnaast zijn er hier waarschijnlijk meer Arabische munten geweest, maar die zijn omgesmolten tot lokaal geld.

  Betrokken archeologen vermoeden dat de recent gevonden munt werd geofferd toen een nieuwe boerderij werd neergezet. Het muntsieraad lag namelijk in de kuil waarin een paal van die boerderij was geplaatst.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen