Home Dirham in Gelderse grond

Dirham in Gelderse grond

  • Gepubliceerd op: 19 april 2021
  • Laatste update 13 okt 2022
  • Auteur:
    Geertje Dekkers
  • 1 minuut leestijd
Dirham in Gelderse grond

Ergens in de vroege Middeleeuwen namen Vikingen een Arabische munt mee naar het huidige Nederland. Daar vond iemand de dirham bijzonder genoeg om te verwerken tot een sieraad, door hem in een zilveren omranding te plaatsen. Dat sieraad werd vervolgens achtergelaten op de plaats waar nu de Gelderse gemeente Voorst ligt. Meer dan een millennium later is het teruggevonden door archeologen.

Vikingen onderhielden indertijd handelscontacten met het Midden-Oosten en plunderden in 882 Zutphen. Mogelijk belandde de munt op die manier in Gelderland. Eerder zijn in de kop van Noord-Holland drie Arabische munten, die ook tot sieraad waren bewerkt, gevonden in een Viking-schat. Daarnaast zijn er hier waarschijnlijk meer Arabische munten geweest, maar die zijn omgesmolten tot lokaal geld.

Betrokken archeologen vermoeden dat de recent gevonden munt werd geofferd toen een nieuwe boerderij werd neergezet. Het muntsieraad lag namelijk in de kuil waarin een paal van die boerderij was geplaatst.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Geertje Dekkers is historicus en journalist.

Dit artikel is gepubliceerd in Historisch Nieuwsblad 5 - 2021