• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 4/2000

  De ‘vergeten’ lotgevallen van Indonesiërs onder de Japanse bezetting

  Een genegeerde oorlog

  Door: Remco Raben

  Eind mei 2000 kwam de Japanse keizer Akihito op bezoek in Nederland. Terwijl Japan en Nederland elkaar de handen schudden, blijven de ervaringen van Indonesiërs tijdens de Japanse bezetting buiten beeld in Nederland en Japan, maar ook in Indonesië zelf. Een overzicht van het leed en de vergetelheid.

  Door alle opwinding rond het bezoek van keizer Akihito en keizerin Michiko aan Nederland leek het of de Tweede Wereldoorlog oorlog in Indië zich uitsluitend tussen Japan en Nederland had afgespeeld. Dat zeventig miljoen Indonesiërs, Chinezen en andere niet-Japanners en niet-Nederlanders de Japanse bezetting van de archipel hebben meegemaakt, wordt zelden gememoreerd.

  Overzien we de jaren die sinds de Japanse capitulatie zijn verstreken, dan valt op hoe weinig aandacht in Nederland is besteed aan de lotgevallen van de Indonesiërs tijdens de bezetting. Zelfs de plaatsing van de urnen in het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam in 1950 vormde geen uitzondering. De twaalfde urn is er ter herdenking van zowel de Nederlandse als de Indonesische slachtoffers. Toch werd tijdens de bijzetting van de urn met geen woord over de Indonesische offers gerept. Naast deze symbolische geste was er vooral in de eerste jaren na de oorlog sprake van een hausse aan herinneringsliteratuur. Maar ook hier heerste een oorverdovende stilte omtrent het lot van de Indonesische bevolking onder Japans bestuur.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen