• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  dinsdag 3 mei 2022

  De verdrukking van de Krim-Tataren

  Ivo van de Wijdeven

  In 1944 rekende Stalin keihard af met de Krim-Tataren. Ze werden als verraders gedeporteerd van de mediterrane Krim naar het gortdroge Oezbekistan. Het was het dieptepunt in de trieste geschiedenis van dit volk onder Russische heerschappij.

  Op 18 mei 1944 omsingelden eenheden van het Sovjetleger en de geheime dienst NKVD talloze dorpen op de Krim. Ook al woedde de Grote Vaderlandse Oorlog nog in alle hevigheid, toch was deze grootschalige actie niet bedoeld om de laatste verzetshaarden van de Duitse Wehrmacht op het schiereiland op te rollen. Het doelwit waren de Krim-Tataren die woonden in de bergen en langs de kust.

  Mannen, vrouwen, kinderen en ouden van dagen werden allemaal bijeengedreven op dorpspleinen. Wie zich verzette of simpelweg te traag was, werd ter plekke doodgeschoten. Met Amerikaanse Lend-Lease trucks werd iedereen naar Simferopol vervoerd, de hoofdstad van de Krimse Autonome Socialistische Sovjetrepubliek.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen