Home De Tweede Wereldoorlog in infographics – Jean Lopez e.a.

De Tweede Wereldoorlog in infographics – Jean Lopez e.a.

  • Gepubliceerd op: 20 juni 2019
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Bram van der Wilt
De Tweede Wereldoorlog in infographics – Jean Lopez e.a.

Geregistreerde patenten per land in 1940, de vuurkracht en de bepantsering van het Franse slagschip de Richelieu, en de vrouwelijke slachtoffers in het Sovjetleger (maar liefst 800.000).

Veel meer van dit soort informatie is te vinden in De Tweede Wereldoorlog in infographics. In een infographic wordt kwantitatieve informatie schematisch weergegeven door middel van tabellen, grafieken en kaarten.

Vier Franse militaire historici en Tweede Wereldoorlog-specialisten hebben zo veel mogelijk informatie over de oorlog gebundeld in meer dan 350 infographics over zestig verschillende thema’s. Onder historici is dit een nog weinig gebruikte manier om een verhaal te vertellen, al doet Historisch Nieuwsblad dit al jaren.

In de traditionele geschiedschrijving wordt het leven tijdens de oorlog vaak vanuit individuen verteld, maar dit werk biedt een ruimer overzicht. Vooral de vele veldtochten en militaire campagnes komen uitstekend tot hun recht in de vorm van een infographic. Zo wordt de verovering van Frankrijk door de nazi’s geweldig in beeld gebracht aan de hand van kaarten met bevoorradingsroutes, tabellen met troepensterktes en schematische voorbeelden van luchtaanvallen. In een luttele zes pagina’s snapt de lezer hoe en waarom de Duitsers Frankrijk in twaalf dagen wisten te overwinnen. Ook valt te lezen hoe Operatie Barbarossa verliep, welke wapens door welke landen werden gebruikt, hoe de concentratiekampen functioneerden en welke verliezen Duitsland leed.

Infographics lenen zich niet voor alle onderwerpen, maar zijn zeer geschikt om economische en militaire gegevens over te brengen. Toch is ook op deze manier al een vrij compleet beeld van de oorlog te schetsen. Het boek is een eindeloze bron van informatie, mede doordat het soms wel even duurt voordat de lezer een infographic helemaal heeft doorgrond. Een prachtig innovatief werk, een musthave voor iedereen die in de Tweede Wereldoorlog is geïnteresseerd.
 
Bram van der Wilt is redacteur van Historisch Nieuwsblad.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.