Home De Stelling

De Stelling

  • Gepubliceerd op: 27 april 2010
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Maurice Blessing
  • 3 minuten leestijd

Anton van Hooff:
‘Ik ben voor de invoering van een districtenstelsel naar Duits voorbeeld. Dat wil zeggen: geen systeem van the winner takes it all, maar een subtiele combinatie van evenredige vertegenwoordiging van partijen in het parlement en directe verkiezingen van specifieke kandidaten. Daar zit ook nog een kiesdrempel aan vast, zodat getuigenisgroepen als de SGP het democratische spel om de macht niet kunnen verstoren.
Niet dat ik geloof dat het Duitse systeem ons land automatisch makkelijker regeerbaar zal maken. Het gaat mij om het democratische principe. We kunnen sowieso veel van het Duitse systeem leren. het zit veel logischer in elkaar dan het onze. Dat komt omdat wij sinds de Bataafse Revolutie nooit meer een echte revolutie hebben gehad. Onze grondwet is hierdoor een ondoorgrondelijke ratjetoe geworden, een samenraapsel van aanvullingen en compromissen, dat de moderne democratie met het historische koningschap moest verzoenen.
De Duitsers hebben na de oorlog de kans gekregen een geheel nieuwe grondwet te ontwerpen. Het resultaat is een toonbeeld van heldere taal en duidelijke principes. Voorop staat de waardigheid van de mens. Daardoor wordt de onoplosbare tegenstelling tussen gelijkheid en vrijheid ondergeschikt aan een hoger beginsel.’

Ruth Oldenziel:
‘Het districtenstelsel versterkt de stem van de regio’s en het platteland. In de negentiende eeuw had Nederland een kiesstelsel waaraan de liberalen een einde maakten. De reden daarvoor was dat door de verlaging van de drempel van de census het aantal mensen dat mocht stemmen sterk groeide.
Daarvan profiteerden de confessionele concurrenten. Zij konden zich electoraal op regionaal niveau sterker organiseren dan de liberale elites, die verspreid door het hele land zaten. De afschaffing van het districtenstelsel was dus een strategische maatregel van een elite die haar macht wilde behouden.
Het districtenstelsel kun je in een groot land als de Verenigde Staten, waar de deelstaatpolitiek verankerd is, misschien nog wel billijken. Maar het lijkt me in een land als Nederland, waar het bestuur veel meer is gecentraliseerd, een achterhaald idee.
Ook in Amerika werkt het districtenstelsel in het voordeel van het platteland. De samenstelling van de Amerikaanse Senaat doet bijvoorbeeld geen recht aan de groeiende kosmopolitische, verstedelijkte gebieden. Een dunbevolkte staat als Wyoming heeft wat de stemverhouding betreft evenveel gewicht als New York of Californië. Zo’n gewogen stelsel heeft op Europees niveau misschien nog wel zin, maar niet binnen Nederland.’

James Kennedy:
‘Als het puur gaat om het regeerbaar houden van het land, denk ik niet dat een districtenstelsel noodzakelijk is. Historisch gezien heeft Nederland, waar het de vorming van stabiele regeringscoalities betreft, een aardige staat van dienst opgebouwd. Wel heeft Nederland periodes gekend waarin coalitievorming erg moeilijk was. Dit was telkens het gevolg van een fundamentele verschuiving in de oriëntatie van de kiezer.
Zo wisten de confessionele partijen in de jaren twintig voor het eerst een duidelijke meerderheid te behalen. Maar ze wisten nog niet hoe ze met elkaar of met anderen zouden moeten regeren. Een decennium later was dat probleem opgelost. In de jaren zeventig werd coalitievorming opnieuw – tijdelijk – problematisch, omdat het ‘traditionele’ confessionele overwicht was verdwenen.
Begin deze eeuw zagen we opnieuw een verschuiving optreden. Dit was het gevolg van de toenemende onzekerheid onder het electoraat als reactie op de globalisering en het afschudden van de ideologische veren door de gevestigde partijen. Deze partijen zijn flexibel genoeg gebleken om het land te regeren. Ze missen echter legitimiteit, omdat onduidelijk is wie ze precies vertegenwoordigen. Voor dat laatste probleem zou het districtenstelsel wél een oplossing kunnen bieden.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.

Nieuwste berichten

Documentatie van oud-onderzoeker Bijlmerramp wordt digitaal erfgoed
Documentatie van oud-onderzoeker Bijlmerramp wordt digitaal erfgoed
Nieuws

Documentatie van oud-onderzoeker Bijlmerramp wordt digitaal erfgoed

De KB, nationale bibliotheek bewaart een website met documenten uit het onderzoek naar de Bijlmerramp voortaan als digitaal erfgoed. De maker van de website, oud-onderzoeker Henk Pruis, wil de fysieke dossiers ook een plek geven in het Nationaal Archief. Pruis digitaliseert documenten uit het onderzoek naar de Bijlmerramp, waar hij als ambtenaar van de Rijksluchtvaartdienst...

Lees meer
Beatrice de Graaf
Beatrice de Graaf
Column

Zoek democratische medestrijders op – column van Beatrice de Graaf

Er zijn dagen dat er te veel geschiedenis wordt geschreven. Zoals nu. Binnen een paar weken zijn saaie instituties, waar hoogstens droge colleges over worden gegeven, uitgegroeid tot theaters van psychologische, economische en politieke oorlogsvoering. USAID werd afgeschaft. De NAVO werd ondermijnd. En de EU maakte een kwantumsprong naar een eigen Europese militaire samenwerking. Ze...

Lees meer
Chris van der Heijden: ‘Mijn vader was geen echte nazi’
Chris van der Heijden: ‘Mijn vader was geen echte nazi’
Interview

Chris van der Heijden: ‘Mijn vader was geen echte nazi’

‘Kritisch, maar met liefde,’ zo karakteriseert Chris van der Heijden zijn nieuwe boek, dat gaat over zijn ‘foute’ ouders. In Historisch Nieuwsblad legt hij uit wat zijn vader en moeder bezielde om zich bij de NSB aan te sluiten.

Lees meer
‘Ik vond mijn vader een rechtse klootzak’ – interview met Chris van der Heijden
‘Ik vond mijn vader een rechtse klootzak’ – interview met Chris van der Heijden
Artikel

‘Ik vond mijn vader een rechtse klootzak’ – interview met Chris van der Heijden

Steeds wanneer historicus Chris van der Heijden iets publiceerde over de Tweede Wereldoorlog, brachten anderen zijn ‘foute’ vader ter sprake. Nu heeft hijzelf een boek geschreven over zijn ouders, die beiden actief waren in de NSB. ‘Ik denk dat hun intenties goed waren, maar de uitwerking hartstikke slecht.’ Met Grijs verleden. Nederland en de Tweede...

Lees meer