• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 5/2015

  De stadhuisramp van Heusden

  Moord op de valreep in Heusden

  Door: Annemarie Lavèn

  Enkele uren voordat het Brabantse stadje Heusden werd bevrijd, voltrok zich er een dramatische oorlogsmisdaad. In de nacht van 4 op 5 november 1944 brachten Duitse genisten het stadhuis tot ontploffing, uitgerekend de plek die de inwoners als schuilplaats gebruikten. 

   

  Chaos. Dat was de toestand in Heusden toen op zondag 5 november 1944 de eerste Schotse militairen de stad binnentrokken. Chaos, ellende en overal puin. Mannen en vrouwen probeerden uit alle macht overlevenden te bevrijden uit de enorme berg steen die midden in het stadje lag. In de dagen die volgden kwamen steeds meer lichamen op straat te liggen. Sommigen konden direct geïdentificeerd worden, anderen waren onherkenbaar. Protestanten werden bij protestanten gelegd, katholieken bij katholieken. Op een platte kar gingen ze naar een van de twee begraafplaatsen net buiten de stad. Van negen baby’tjes was niet bekend tot welk gezindte ze behoorden. Om het zekere voor het onzekere te nemen werden ze naar het katholieke kerkhof gebracht. In enkele dagen moesten 134 mensen begraven worden. De kleine, hechte gemeenschap van Heusden verkeerde in shock.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen