• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 8/2011

  De splitsing van de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden

  Noord en Zuid uit elkaar

  Door: Geertje Dekkers

  Tot 1585 waren de Noordelijke en de Zuidelijke Nederlanden één in hun opstand tegen Filips II. Maar toen Antwerpen werd heroverd door de Habsburgers werd dat anders. Tijdens het Twaalfjarig Bestand bleek dat noorderlingen en zuiderlingen na 25 jaar gescheiden te zijn in andere werelden leefden, die vaak heftig botsten.

  Het is meer dan vier eeuwen geleden dat de Noordelijke Nederlanden de Schelde afsloten, de toegang tot de havenstad Antwerpen. De sluiting zou tot het einde van de achttiende eeuw duren, en nog steeds kunnen Nederland en België het elkaar moeilijk maken als het om de Schelde gaat. Dat bleek recent weer, toen Nederland aankondigde afspraken over de ontpoldering van de Hedwige-polder niet na te komen. Die kwestie hield rechtstreeks verband met verdragen over het bevaarbaar houden van de Schelde voor grote schepen die naar Antwerpen varen, en daarom protesteerden de Belgen heftig.

  De problemen rond de Hedwige-polder maken duidelijk dat Nederlanders en Belgen elkaar niet altijd begrijpen. Dat is niet nieuw. Al aan het begin van het Twaalfjarig Bestand, in 1609, toen noord en zuid nog maar 24 jaar van elkaar gescheiden waren, bleken de verschillen groot.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen