• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 1/2014

  De Russisch-orthodoxe kerk en het ontstaan van Rusland

  De machtige monniken van Rusland

  Door: Maurice Blessing

  De orthodoxe kerk speelde een cruciale rol in de ontstaansgeschiedenis van Rusland. Zonder de inzet van de geestelijkheid had het onaanzienlijke middeleeuwse prinsdom Moskovië nooit kunnen uitgroeien tot het latere machtige Russische Rijk. En de tsaren waren zich daar terdege van bewust.

  We schrijven het voor Europese potentaten verontrustende jaar 1573. Aan de Noordzee begint de opstand tegen Filips II handen en voeten te krijgen, en het tsaardom Moskovië kraakt in zijn voegen. Het is een luttele 26 jaar eerder in het leven geroepen door toen nog groothertog Ivan IV van Moskovië. Maar in Rusland is de chaos niet het directe gevolg van de opstandigheid van burgers en edelen, zoals in de Nederlanden.

  De Russische edelen zijn de afgelopen jaren pijnlijk effectief in het gareel gedwongen door de oprichniki: met zwarte pijen uitgedoste leden van een quasireligieuze militie, samengesteld uit een opmerkelijk eensgezind allegaartje van bureaucratische pennenlikkers, professionele beulen en sadistische vechtersbazen. Ze hebben van de tsaar carte blanche gekregen om elke vorm van oppositie tegen zijn bewind de kop in te drukken.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen