• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  donderdag 16 september 2021

  De Republiek is pas sinds de negentiende eeuw ‘corrupt’

  Ronald Kroeze over corruptie in Nederland

  Door: Teun Willemse

  De Nederlandse draaideurpolitiek staat geregeld in de schijnwerpers. Historicus Ronald Kroeze doet veel onderzoek naar corruptie en belangenverstrengeling in de geschiedenis. Het hardnekkige beeld dat de achttiende-eeuwse Republiek door en door corrupt was, ontstond volgens hem pas rond 1800 en in de eeuwen daarna. ‘Het corruptielabel werd in de moderne tijd opgeplakt om een breuk te accentueren met het verleden.’

  Politici en burgers zetten in 2021 bijvoorbeeld vraagtekens bij Van Nieuwenhuizens nieuwe functie als lobbyist voor de de branchevereniging van energiebedrijven. Vooral nadat bekend werd dat zij nog wekenlang aanwezig mocht zijn bij ministersbesprekingen, verschenen er beschuldigingen van belangenverstrengeling en corruptie op social media. Volgens Kroeze toont dit geval het verschil met zowel de vroegmoderne tijd als onze ambivalente omgang met ‘corruptie’ in de moderne tijd.

  Wat verstaan we in Nederland onder corruptie?

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen