• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 9/2011

  De PvdA schaft F16’s aan

  Door: Menno Bos

  Begin jaren zeventig ageerde de PvdA fel tegen het pro-Atlantische beleid van de Nederlandse regering. Maar het progressieve kabinet-Den Uyl profileerde zich als een loyaler bondgenoot van Washington dan verwacht. Dit kwam tot uiting in de aanschaf van een honderdtal Amerikaanse F-16’s.

  De vervanging van de begin jaren zestig door Nederland aangekochte en inmiddels verouderde Amerikaanse F-104 Starfighters was al een agendapunt tijdens het tweede kabinet-Biesheuvel. Minister van Defensie Hans de Koster had offertes aangevraagd bij vliegtuigfabrikanten. Voordat hij echter een besluit kon nemen viel de regering-Biesheuvel, op 9 juli 1972. Een nieuw kabinet zou zich over de kwestie moeten buigen.

  Wel verscheen de inmiddels demissionaire minister De Koster in september 1972 nog plotsklaps op televisie om het publiek te informeren dat twee Nederlandse Starfighters boven de Noordzee een Sovjetbommenwerper hadden onderschept die de Nederlandse luchtverdediging op de proef had willen stellen. De Koster beklemtoonde nog maar eens hoe belangrijk het bezit van een eigen luchtmacht was voor Nederland.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen