• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 1/2015

  De perfecte genocide

  Door: Bas Kromhout

  Tussen 1915 en 1917 vermoordde de Ottomaanse regering 1,5 miljoen Armeense onderdanen. Vanuit het oogpunt van de daders was deze volkenmoord een groot succes. Niet alleen vanwege de efficiënte uitvoering, maar ook omdat bijna alle schuldigen vrijuit gingen en de wereld hun misdaad snel vergat.

   

  ‘Wie heeft het vandaag de dag nog over de vernietiging van de Armeniërs?’ vroeg Adolf Hitler op retorische wijze aan zijn generaals. Het was 22 augustus 1939 en de Führer bracht de legertop op de hoogte van zijn besluit om Polen aan te vallen. De Wehrmacht had opdracht ‘onbarmhartig en zonder medelijden Poolse mannen, vrouwen en kinderen de dood in te jagen’. Een onaangename klus, die de wereld echter snel zou vergeten. Want inderdaad: wie herinnerde zich nou nog de Turkse genocide op de Armeense minderheid, die nog geen vijfentwintig jaar eerder had plaatsgevonden? Bijna niemand.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen