• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 1/2010

  De opkomst van nieuw rechts

  Door: Duco Hellema

  De jaren zeventig vormden een periode waarin links nog steeds dominant was. Maar tegelijkertijd kwam een conservatieve, antihervormingsgezinde tegenbeweging op, die zich met steeds meer succes tegen het progressieve gelijk begon af te zetten.

  In de Verenigde Staten bestaat al een fikse hoeveelheid literatuur over de Right Turn en de opkomst van de Hard Right, die in 1980 zouden leiden tot de verkiezingsoverwinning van Ronald Reagan. De Amerikaanse conservatieve tegenbewegingen brachten verschillende vormen van onvrede tot uitdrukking.

  Dat was allereerst de toenemende ergernis over de bevoogdende rol van de overheid, de stijgende belastingen en de politiek in het algemeen. Een belangrijke rol speelde ook het groeiende onbehagen over de verloedering van de Amerikaanse maatschappij – vooral de steden, de teloorgang van het gezin en de traditionele christelijke normen en waarden. Ten slotte was er, vooral in meer politieke en gouvernementele kring, verontrusting over het verlies aan Amerikaanse invloed in de wereldpolitiek.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen