• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 2/2013

  De onderschatting van Adolf Hitler

  Door: Willem Melching

  Ruim tachtig jaar geleden werd Adolf Hitler benoemd tot rijkskanselier. Daarmee kwam een einde aan de Republiek van Weimar, de eerste Duitse democratie, en begon het Duizendjarig Rijk. De verwoesting die Hitler aanrichtte in Europa liet tijdgenoten én de generaties daarna achter met de beklemmende vraag hoe deze man aan de macht kon komen.

  Adolf Hitler presteerde het grootste deel van zijn leven bijzonder weinig. In de zomer van 1919 besloot hij beroepspoliticus te worden. Dat bleek een goede keus, want hij was al snel succesvol. Zijn doel was het veroveren van de macht in Duitsland, om daarna een wereldoorlog te beginnen. Oorlog was immers de kern van zijn ideologie en levensovertuiging.

  NSDAP

  Na een mislukte staatsgreep in 1923 koos hij voor de legale weg en concentreerde hij zich op de opbouw van zijn partij: de NSDAP. Electoraal haalde dit vooralsnog weinig uit. Bij de verkiezingen van 1928 haalden de nazi’s niet meer dan 2,6 procent – een laagterecord.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen