Home De nieuwe zijderoutes – Peter Frankopan

De nieuwe zijderoutes – Peter Frankopan

  • Gepubliceerd op: 11 december 2018
  • Laatste update 13 okt 2022
  • Auteur:
    Rob Hartmans
  • 2 minuten leestijd
De nieuwe zijderoutes – Peter Frankopan

Stomverbaasd was Peter Frankopan toen zijn in 2015 gepubliceerde boek De zijderoutes een bestseller werd. Het is een beschavingsgeschiedenis waarin handelsbelangen, de vraag naar graan en paarden, de zoektocht naar afzetmarkten en naar goedkope of gratis arbeidskrachten, en de ontwikkeling van een reeks handelsroutes centraal staan. 

Het idee dat de geschiedenis in belangrijke mate wordt bepaald door dergelijke materiële factoren was uiteraard niet nieuw, maar het bijzondere aan dit boek was dat dit verhaal nu eens niet vanuit een Europees perspectief wordt verteld. Tot 1500 bevond Europa zich immers aan de periferie van de beschaafde wereld. Het Oosten was in economisch en cultureel opzicht veel verder ontwikkeld.

Frankopan liet zien hoe in de loop der eeuwen het zwaartepunt van de wereldeconomie verschoof naar het Westen. Niet zelden wordt dit gezien als een min of meer onvermijdelijke ontwikkeling, waardoor veel westerlingen zich niet echt kunnen voorstellen dat de slinger weer naar de andere kant zal bewegen. Toch zijn er veel tekenen die erop wijzen dat de dominantie van het Westen niet veel meer was dan een intermezzo.

Voor een nieuwe editie van zijn boek wilde Frankopan een epiloog schrijven waarin hij een reeks recente ontwikkelingen zou duiden. Over Rusland, China, Iran, India en de rest van Azië viel echter zoveel te vertellen dat dit voornemen uitgroeide tot een heel nieuw boek, waarin hij ook materiaal en inzichten kon verwerken die na 2015 beschikbaar waren gekomen. De nieuwe zijderoutes gaat vooral over het zeer recente verleden en het heden, en probeert de vermoedelijke richting van de toekomst in kaart te brengen. Frankopan schetst het beeld dat het Westen stagneert, uiteenvalt en in het defensief gedrongen wordt, terwijl het Oosten groeit, vernieuwt, samenwerking zoekt en zijn vleugels uitslaat. Hoewel dit af en toe de vorm aanneemt van een karikatuur, heeft Frankopan gelijk als hij benadrukt dat met name de Chinezen zich manifesteren als de toonaangevende en richting wijzende supermacht.

De vergelijking met Groot-Brittannië in de negentiende en de Verenigde Staten in de twintigste eeuw is niet overdreven. Het Belt and Road Initiative van president Xi Jinping –  gigantische investeringen in de infrastructuur en economische ontwikkeling van landen in Azië, Europa en Afrika – heeft niet alleen een economische en geopolitieke kant, maar wordt tevens gepresenteerd als een alternatief voor het liberaal-democratische bestel van het Westen. De ooit beroemde marxistische historicus Jan Romein typeerde de vorige eeuw als ‘de eeuw van Azië’; Frankopan laat zien dat hij dit honderd jaar te vroeg deed.

Rob Hartmans is historicus, journalist en vertaler.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.

Dit artikel is gepubliceerd in Historisch Nieuwsblad 1 - 2019

Nieuwste berichten

Philip Dröge
Philip Dröge
Column

Geen messing monster voor Dom Henrique

In Nederland zijn we van de bordjes. Die geven uitleg en context; excuseren het verleden en masseren het heden. Geen standbeeld met de geur van nationalisme ontkomt aan het messing monster. Natuurlijk heeft Coen een plaque, net als Van Heutsz, zodat we nog eens krijgen ingepeperd hoe malicieus ze zijn geweest. Wie schetste dan ook...

Lees meer
‘Dankzij de Maartrevolutie werden vrouwen politiek actief’
‘Dankzij de Maartrevolutie werden vrouwen politiek actief’
Interview

‘Dankzij de Maartrevolutie werden vrouwen politiek actief’

Maart is de maand van de vrouwenbeweging, met om te beginnen 8 maart als Internationale Vrouwendag. Het is geen toeval dat juist deze maand is gekozen: in maart 1848 brak in Duitsland de revolutie uit. Universitair docent Anne Heyer (Universiteit Leiden) legt uit wat het verband is. ‘Voor het eerst bezochten vrouwen de senaat.’ Wat...

Lees meer
‘Dankzij Dina Sanson verbeterde de zorg voor arme kinderen’
‘Dankzij Dina Sanson verbeterde de zorg voor arme kinderen’
Interview

‘Dankzij Dina Sanson verbeterde de zorg voor arme kinderen’

Dina Sanson (1868-1929) was de eerste politievrouw van Nederland. Historicus Tsila Rädecker kwam haar op het spoor toen ze van familieleden van Sanson een boodschappentas kreeg met foto’s en documenten. In Voor vrouw en kind reconstrueert Rädecker het leven van de politievrouw. ‘Door Dina’s inzet verbeterde de hopeloze situatie van veel kinderen.’ Hoe kwam Dina...

Lees meer
Podcastmakers confronteren nabestaanden van bewaaksters Auschwitz
Podcastmakers confronteren nabestaanden van bewaaksters Auschwitz
Recensie

Podcastmakers confronteren nabestaanden van bewaaksters Auschwitz

Negen Nederlandse vrouwen werkten tijdens de Tweede Wereldoorlog als bewaaksters in Auschwitz. Een nieuwe podcast schijnt licht op hun levens en keuzes. Helaas gaan de makers niet zo ethisch te werk. Ze benaderen nabestaanden die nog niets weten van dat deel van hun familiegeschiedenis en zich kapot schrikken. Veel historische podcasts gaan over de Tweede...

Lees meer