• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 1/2008

  De neerlandisatiepolitiek van Willem I

  ‘Zonder scherpe sporen kan dit onwillig volk niet bereden worden’

  Door: Bas Kromhout

  Toen Willem I in 1815 koning werd van het huidige Nederland, België en Luxemburg, vertrouwde hij op de Nederlandse taal als bindmiddel. Hij kwam bedrogen uit. De neerlandisatiepolitiek was niet de hoofdoorzaak van de Belgische Opstand, maar kon deze evenmin voorkomen. Zelfs de Vlamingen waren liever 'verfranst' dan 'Hollands'.

  'Het is niet eene enkele strook lands, het zijn niet weinige districten, die aan het Vaderland worden toegevoegd. Een geheel Volk, reeds vooraf door zijn zeden, taal, nijverheid en door zijn herinneringen zelve met ons verbroederd, komt ons tegemoet.' Zo sprak koning Willem I op 16 maart 1815 tot de Staten-Generaal bij zijn aantreden als de eerste koning van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, dat de hele huidige Benelux omvatte. Willem was ervan overtuigd dat hij de verschillende delen van het rijk zou samensmelten tot een union intime et complète.

  De naam van het nieuwe rijk had historische wortels. 'De Nederlanden' - in het Latijn Belgica - was de benaming voor de min of meer staatkundige eenheid die het gebied in de vijftiende en zestiende eeuw onder Bourgondisch en Habsburgs gezag had gevormd. Willems onderdanen werden aangeduid als 'Nederlanders' - een woord dat Hollanders en Friezen even vreemd in de oren klonk als Vlamingen of Luikenaars.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen