• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  dinsdag 8 september 2020

  ‘De NAVO mist een supermacht die de kemphanen uit elkaar houdt’

  De lange strijd tussen Turkije en Griekenland

  Door: Teun Willemse

  Met spierballenvertoon en dreigende oorlogstaal ruziën Turkije en Griekenland over economische grenzen in de Middellandse Zee. Historicus Erik-Jan Zürcher en Clingendael-onderzoeker Ko Colijn duiden de historische wortels van het conflict. ‘Het wegvallen van de Verenigde Staten als beschermheer heeft de bezweringsrol van de NAVO ernstig aangetast.’

  ‘Dit is met vuur spelen,’ waarschuwde de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas in augustus. Griekenland en Turkije proberen hun territoriale claims op olie- en gasrijke gebieden in de Middellandse Zee kracht bij te zetten met marineoefeningen in het gebied. Inmiddels bemoeien ook Frankrijk, Italië en Rusland zich met het conflict tussen de NAVO-lidstaten. Er dreigt een serieuze escalatie tussen Turkije en Griekenland, twee landen die volgens hoogleraar Turkish Studies Erik-Jan Zürcher al een eeuw met elkaar in de clinch liggen.

  Hoe liggen de historische verhoudingen tussen Griekenland en Turkije?
  ‘De ontstaansgeschiedenis van Turkije is direct verbonden aan de Grieks-Turkse oorlog na de Eerste Wereldoorlog. Na de Vrede van Lausanne in 1923 werden de minderheden in beide landen het slachtoffer van een gedwongen bevolkingsuitwisseling. Grieks-orthodoxe christenen uit Turkije moesten naar Griekenland verhuizen en moslims in Griekenland maakten de omgekeerde reis. In de Griekse geschiedenis staat die traumatische oorlogservaring nog steeds bekend als ‘de catastrofe’, terwijl Turkije het zich als een totale overwinning herinnert.’

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen