• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 9/2022

  De missie van Amerika

  Door: Eric Palmen

  In de negentiende eeuw ontdekten de Verenigde Staten hun heilige plicht, hun Manifest Destiny. Ze wilden vrijheid en democratie verspreiden in de Nieuwe Wereld, desnoods met geweld. In 1846 motiveerden ze zo een oorlog met Mexico, die tot een aanzienlijke vergroting van het Amerikaanse grondgebied leidde.

  In 1836 verklaarden Amerikaanse kolonisten in de noordoostelijke provincie van Mexico zich onafhankelijk. De Mexicaanse regering had deze landverhuizers – de ‘Texonians’ - aanvankelijk verwelkomd, omdat zij een buffer vormden tegen de invallen van de Apaches en Commanches vanuit het noorden. Maar de spanningen groeiden toen de kolonisten de oorspronkelijke Tejano’s numeriek begonnen te overtreffen en zij zich meer en meer als een autonoom gewest gedroegen, dat geen verantwoording verschuldigd was aan de regering in Mexico City. Zo lieten de kolonisten zich weinig gelegen liggen aan de plicht het katholieke geloof aan te nemen en Spaans te leren. Ook namen ze slaven mee, terwijl Mexico de slavernij officieel had afgeschaft bij de onafhankelijkheid in 1821.

  In oktober 1835 was de bom gebarsten. De Mexicaanse opperbevelhebber Antonio López de Santa Anna was met een expeditieleger van 6000 man naar de opstandige provincie getrokken. Hij beschouwde de rebellen als ‘piraten’, die op weinig clementie hoefden te rekenen. De weinige overlevenden van de bestorming van fort Alamo werden standrechtelijk geëxecuteerd.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen