• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 8/2005

  De magie van Slochteren

  Lieux de mémoire in Nederland

  Door: Herman de Jong

  Het aardgasveld in Slochteren ontketende een stille revolutie in het sobere Nederland.

  De plaats van de boortoren waarmee het grote aardgasveld van Slochteren is ontdekt wordt niet gemarkeerd door een monument of een ander herinneringsteken. Ergens onder een stukje bouwland bij het Winschoterdiep bevindt zich de in 1968 afgesloten en volgestorte ontdekkingsput met de naam Slochteren 1. Op deze locatie werd op 22 juli 1959 het bekende Groningse gasveld aangeboord.

  De vondst zou in de jaren zestig een ommekeer teweegbrengen in de Nederlandse energiehuishouding. In de jaren zeventig en tachtig hadden de baten uit het aardgas een belangrijke invloed op het overheidsbudget. De effecten van het aardgas bleven niet beperkt tot de landsgrenzen. Miljoenen Europeanen verwarmen sinds het laatste kwart van de twintigste eeuw hun woningen en kantoren met Gronings aardgas.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen