• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 1/2013

  De Grote Trek in Zuid-Afrika (1835-1845)

  Trek naar een beter leven

  Door: Bas Kromhout

  In Zuid-Afrika vond tussen 1835 en 1845 de Grote Trek plaats: duizenden Nederlandse kolonisten verlieten de Britse Kaapkolonie en stichtten nieuwe republieken in de binnenlanden. De ‘Voortrekkers’ zijn door latere generaties bejubeld als nationalisten en beschimpt als achterlijke slavenhouders. Maar boven alles waren zij pioniers, die probeerden op de Afrikaanse savanne een bestaan op te bouwen.

  Veldcommandant Piet Retief en zijn chef Andries Stockenström, de luitenant-gouverneur van de Oostelijke Provincie van de Kaapkolonie, waren elkaars tegenpolen. Stockenström was een bedachtzame bestuurder, serieus en een tikje hautain. Retief daarentegen stond bekend als een warmbloedig man met een groot charisma. De twee hadden vaak tegenover elkaar gestaan in politieke kwesties. Toch nam Retief begin 1837 de moeite naar Grahamstown te reizen om Stockenström vaarwel te zeggen. Retief zou zich aansluiten bij de Voortrekkers, die de kolonie verlieten om zich in het noorden te vestigen.

  Stockenström deed gereserveerd tegen Retief. Hij was fel gekant tegen de emigratie van de Voortrekkers. Hoe dachten deze pioniers op de gevaarlijke savanne te overleven zonder de bescherming van het Britse gezag? Sarcastisch merkte Stockenström op dat ze zich blijkbaar liever onder protectie stelden van Afrikaanse chiefs zoals Dingane, de koning van de Zoeloes.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen