• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 5/2009

  De Grote Depressie had ook positieve gevolgen

  Door: Rob Hartmans

  De crisis van de jaren dertig begon in Nederland later, maar duurde ook langer dan in andere landen, vooral als gevolg van de conservatieve economische en monetaire politiek. Toch waren er ook lichtpuntjes. De tegenslagen dwongen ondernemingen zich op allerlei fronten te vernieuwen, wat later zijn vruchten zou afwerpen.

  ‘Toen wij op een mooien septembermorgen Wormerveer binnenvielen, trof ons in de eerste plaats de groote stilte langs den waterkant, waar hooge silo’s scherp uit het water oprijzen. Namen als Java, Burma, Rusland enz. getuigen van den wereldhandelsgeest, welke met deze bedrijven is samengegroeid. Voor het meerendeel bedrijven, welke zich tot voor kort nog in een grooten bloei mochten verheugen, doch waaruit thans alle leven schijnt geweken.’

  Het verstilde tafereel dat de anonieme journalist van de Nieuwe Rotterdamsche Courant in de herfst van 1932 aantrof verschilde niet van de aanblik die de rest van het oudste industriegebied van Nederland bood. De zevendelige reeks ‘De Zaanstreek in de depressie’ in de liberale krant vormde geen bijster opwekkende lectuur.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen