• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Historisch Nieuwsblad 6/2001

  De gewelddadige dood van de Romeinse keizers

  ‘Wat voor kwaad heb ik gedaan?'

  Door: Fik Meijer

  Keizer Nero stak een dolk in zijn keel, Otho werd aan een vleeshaak de Tiber in getrokken en Commodus werd gewurgd. De doodsoorzaak van de Romeinse keizers was een thermometer voor de toestand van het rijk.

  Weinig heersers hebben over een groter gebied geregeerd dan de Romeinse keizers. In de eerste twee eeuwen van onze jaartelling heersten zij van Brittannië in het westen tot de rivier de Eufraat in het oosten, en van de Sahara in het zuiden tot de Rijn en Donau in het noorden. Ze beschikten over enorme rijkdommen, waren verzekerd van de steun van legers en wisten zich omringd door grote groepen vleiers. Invloedrijke personen die het waagden iets tegen hen te ondernemen of hen zelfs maar tegenspraken waren hun leven niet zeker.

  Maar hoe machtig ze ook waren, zelfs de Romeinse keizers moesten op hun tellen passen. Als ze het in de ogen van de senatoren te bont hadden gemaakt, konden ze rekenen op kritiek. Echt gevaarlijk werd het echter als niet alleen de senaat maar ook de keizerlijke garde (de persoonlijke lijfwacht van de keizer), het leger en het volk van Rome van hun ongenoegen blijk gaven. Zo'n situatie deed zich voor als een keizer met een door eigenwaan ingegeven politiek iedereen tegen zich in het harnas had gejaagd.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen